Ett nytt internet?

Podd med Carl Armfelt, grundare och förvaltare på TIN fonder

Lyssna direkt

Podcast med Carl Armfelt, grundare och förvaltare på TIN fonder, om metaverse-pengar, splinternet och spelbolagens roll i det nya internet.

Ett nytt internet?

Han är stjärnförvaltaren som brinner för ny teknik och tidigt såg spelvärldens potential. Med egna fondbolaget TIN investerar Carl Armfelt i framtidens techbolag. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden rätar han ut frågetecknen kring sådant som metaverse, Non-Fungible Tokens och varför människor betalar miljoner för att äga lite kod. Han avslöjar dessutom vilket som är hans favoritspel och förklarar varför han inte tror att Facebook kommer att regera web 3.0.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.38 Detta är TIN.

”Vi är ett fondbolag som idag driver två aktiefonder. Vår grundfilosofi är att världen blir mer digital, det är där det största värdeskapandet sker, och vi tror att Sverige och Norden ligger i framkant.”

2.07 Ligger Sverige verkligen i framkant i digitaliseringen?

”Om man tar mjukvara, dataspel, även medicinteknik – det finns otroligt många områden. Mycket företagande sker i kluster och det finns flera kluster där Sverige faktiskt boxas flera nivåer över vår matchvikt.”

3.10 Därför ligger Sverige i framkant.

”Teknik har väl ändå varit ett centralt område i Sverige många år. Det är dyrt med arbetskraft, man måste automatisera, och Sverige har länge varit testmarknad för Microsoft. Och vi har ändå varit duktiga, vare sig det gäller musik eller musikproduktion, på att bygga konsumenttjänster.”

4.15 Givet, svenskt regelverk, har vi rätt förutsättningar att behålla vår position?

”Om det är så att vi inom Europa tror på, och värnar mycket om personlig integritet, så kommer nog internet, men även digitala tjänster, bli lite mer digitala. Det blir ett splinternet, där man har vissa värderingar i USA, andra i Europa och kanske helt andra i Kina.”

5.48 Detta står förkortningen TIN för.

”Teknik, innovation, Norden. Vi tittar globalt, men vår största fond har ett nordiskt fokus.”

6.52 Detta är metaverse.

”Ett begrepp för en social samlingsplats digitalt. Tanken är väl att ha en plattform, eller 3D-univers, där du träffar dina kompisar och det blir standarden eller mötespunkten för alla, där den här plattformen kanske har spel i spelen.”

7.54 Är det ett nytt internet som är på väg att ta form?

”Kanske. Web 1.0 var ju rätt kaosartat, med många privata hemsidor, web 2.0 har ju varit drivet väldigt centralt av stora internationella bolag, och web 3.0 med metaverse – ja det är frågan. Kommer man i större utsträckning kunna äga digitala föremål? Kommer flera upplevelser vara användargenererade, och hur centralt kommer internet att vara? Det är svåra frågor, men det händer väldigt mycket just nu.”

9.00 Så viktigt är Facebooks namnbyte till Meta.

”Deras satsning är lite speciell, och vi tror väl över tid mycket på metaverse i den bemärkelse att underhållning kommer bli mer interaktivt och socialt, men för oss är inte Facebook det bästa uttrycket för det, utan det finns andra bolag som kommer bli större vinnare.”

10.15 Hinner den regulatoriska delen med inom ramarna för digitala transformationen?

”För fem år sedan skulle jag ha svarat att regulatorn inte kommer hinna ikapp och inte förstår det digitala. Nu är det uppenbart att det digitala har blivit så stort att de fattar och kommer reglera.”

11.07 Dessa är de tyngsta metaverse-spelarna.

”Microsoft håller väl någonstans på att bli lite av ett metaverse för företag om man tittar på vart teams kan hamna om 15 år. Nvidia gör grafikkort – kanske en vinnare på sikt. Ett annat bolag är Apple, det har varit mycket snack om att de ska göra ett VR- eller AR-headset.”

12.57 Så mycket spelar Carl Armfelt själv.

”I dagsläget ganska lite. Men vi hänger ändå med och om det är nåt innehav i portföljen som släpper en ny titel så spelar jag gärna åtminstone 10 timmar. Senast var väl Valheim från Embracer.”

13.32 Här kommer pengarna ligga i metaverse.

”Det kommer nog finnas flera olika nivåer där man kommer kunna tjäna pengar på ett uthålligt sätt. Men när du blir ett Roblox, ett Minecraft eller når nivån att du är den största titeln inom en subgren av dataspel globalt, och du lyckas skapa återkommande innehåll, så över tid tror vi att de positionerna kommer segmenteras något.”

15.04 Så värderar man ett spelbolag.

”De bolag vi investerar i är på ett spektra, de har kommit olika långt i sina onlinemodeller, men när 70 procent av användarna är återkommande så blir det en helt annan förutsägbarhet.”

16.26 Detta är en NFT.

”Ett protokoll, eller ett sätt, eller en standard, för att äga ett digitalt föremål. Vanligast är väl konstverk, men det kan vara en låt eller ett Twitterinlägg.”

16.45 Armfelt om potentialen i NFT:er.

”Generellt har vi varit lite sunt skeptiska till krypto över lag. Det är väldigt svårt att se vad end game kommer bli, men för att det ska funka för till exempel konst behöver det ändå finnas en standard för proveniens som är långsiktig och där man kan bibehålla sitt värde. Om det blir som med VHS-rullar som du inte ens kan titta på om fem år, så är det svårt att se över 30 år hur de här digitala föremålen ska bli mer värdefulla.”

19.47 Så går det i kampen om krypto.

”Någonstans behöver man hitta en standard som gör att det blir billigare att ha och köpa en kryptovaluta och billigare att ha och köpa en NFT via krypto.”

21.34 Hur stor är risken för att metaverse-hypen går mot den nya dotcom-kraschen?

”Jag tror att det är många krypto- och NFT-projekt som kommer sluta i tårar. Tittar man risken för den reala ekonomin vad gäller, krypto, NFT eller metaverse, så är det en så pass liten del av ekonomin att det inte kommer påverka bredare.”

22.18 Carl Armfelts Fem snabba favoriter.

26.24 Så var det att starta ett helt eget fondbolag.

”Det var skräckblandad förtjusning – att starta en fond eller ett fondbolag är inte lätt, samtidigt var det min största dröm sedan jag började jobba med det här för 13–14 år sedan. Det var en speciell tid, otroligt kul och vi var överväldigade över att så många gick in och investerade redan från start.”

27.12 Så mycket kapital hade TIN-grundarna vid start.

”Vi startade med noll, vi satte ihop produkten, öppnade dörrarna och hoppades.”

27.34 Så mycket kapital förvaltar TIN idag.

”I dagsläget är det nästan 20 miljarder kronor.”

28.18 Om känslan i mars 2020, när pandemin var ett faktum.

”Det var nog den jobbigaste perioden på länge. Först var det som någon slags frontalkrock, och implosion på börsen. Sedan efter någon månad, när vi tittade på data och försökte vara lite mer rationella, att dataspel var det område där affärsmodellerna blev bättre och intjäning och vinst ökade på grund av covid. Så under våren 2020 gjorde vi ganska stora ökningar i våra dataspelsinnehav.”

29.31 Carl Armfelt rekommenderar en gäst till kommande poddar.

30.53 Så följer du Carl Armfelt och TIN fonders framfart.

”Jag tror att det är många krypto- och NFT-projekt som kommer sluta i tårar. Tittar man risken för den reala ekonomin vad gäller, krypto, NFT eller metaverse, så är det en så pass liten del av ekonomin att det inte kommer påverka bredare.”

- Carl Armfelt, TIN Fonder

Nyfiken på fler avsnitt?

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Kompetensbristen – sanning eller myt? – Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer

Digitala Influencer-podden med Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, om vår tids stora ödesfråga: kompetensförsörjningen.

Kristine Ulander, DIGG
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Delad data – dubbel glädje – Kristine Ulander, DIGG

Digitala Influencer-podden med Kristine Ulander, strateg på DIGG, om kopplingen mellan datadelning och tillväxt.

Tim Bjelkstam, vd och grundare, TipTapp, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från app till tipp – Tim Bjelkstam, Tiptapp

Digitala Influencer-podden med Tiptapps vd och grundare Tim Bjelkstam, om tjänsten som tog både lagstiftare och politiker på sängen.

Pär Wallin, chef IoT och proptech, Heimstaden, i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ett hem i molnet – Pär Wallin, Heimstaden

Digitala Influencer-podden med Pär Wallin, chef för IoT och proptech på Heimstaden, om smarta hem och digitala hyregäster.

UTVECKLA, avsnitt 35, Devsecops
2 min lästid
podd:
UTVECKLA

DevSecOps med Joakim Bajoul Kakaei, Snyk

Podd, UTVECKLA, om DevSecOps med Joakim Bajoul Kakaei, senior software engineer på Snyk.

Per Strömberg, vd ICA Gruppen, Digitala Influencerpodden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Robotmat – Per Strömberg, vd ICA Gruppen

Digitala Influencer-podden med Per Strömberg om robotplock på lagret och drönarsläpp i skärgården.

Erik Bennerhult, vd Naktergal, DIP
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Får trögrörlig bransch att flyga – Erik Bennerhult, vd Näktergal

Digitala Influencer-podden med Näktergals vd Erik Bennerhult, om hur ny teknik kan göra bolån mer demokratiska.

Henrik Nilsson, Inrego, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från linjärt till cirkulärt – Henrik Nilsson, grundare Inrego

Digitala Influencer-podden med Inregos grundare Henrik Nilsson, , om återbruk istället för återvinning och avfall som resurs.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  bilprovningen
  Pressmeddelande, Sverige

  Bilprovningen väljer Consid som digitaliseringspartner

  2022-05-24

  När Bilprovningen nu söker en partner för att intensifiera arbetet med att digitalisera kundresan föll valet på Consid. Målsättningen är att fortsatt vara kundernas förstahandsval på fordonsbesiktningsmarknaden.

  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Ny chef för Consid i Gävle

  2022-05-20

  It- och kommunikationsföretaget Consid expanderar kraftigt i Gävle. De närmaste två åren förväntas satsningen ge ett 40-tal nya arbetstillfällen. Skutskärbon Therese Murdock är Consids nye kontorsansvarige i Gävle och den som ska leda satsningen.

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Rekordstart för Consid i Norge

  2022-05-18

  Etableringen av Consid i Norge har fått en rekordstart. På några få månader har företaget anställt ett 20-tal personer, skaffat nytt kontor och ingått avtal med ett 15-tal kunder.

  Isac Gunnarsson, studentambassadör i Karlstad, Diana Kalafs, rekryterare HR i Karlstad
  Pressmeddelande

  Consid Karlstad först att anställa studentambassadör

  2022-05-18

  It-konsultbolaget Consid växer i rekordfart. För att locka unga talanger till bolaget anställer Karlstadkontoret nu en studentambassadör.

  Ladda fler