Podd med SSE Business Labs vd Julia Delin
Mångfald i draknästet
Mångfald i draknästet
Höjdpunkter från avsnittet:
1.52 Vad är SSE Business Lab?
”Vi är inkubatorn till Handelshögskolan i Stockholm och vi stöttar med coachning, mentorskap, kontakter till investerare, partners och, så klart, coworking space.”
2.30 Vad har man för spännande startups på gång just nu?
”Jag tror att vi är 20 stycken bara just nu, men ett bolag som till exempel är väldigt spännande samlar alla bostadsköer i Sverige och gör det väldigt enkelt för vem som helst att skapa ett konto och gå med i alla av de uppemot 100 bostadsköer i Sverige samtidigt.”
3.49 Hur långt är ett inkubatorprogram?
”Vi jobbar med bolagen i upp till 18 månader.”
4.17 Om nätverket som bolagen får tillgång till.
”Vi bygger väldigt mycket på den bakgrund som Handelshögskolan har, att det finns ett stort nätverk av alumner, men också av investerare och partners. Allt som vi gör handlar mycket om det nätverk vi försöker bygga och vi pratar mycket om community och den här kulturen som vi bygger inom inkubatorn.”
5.20 Julia Delin berättar om sin egen tid i inkubatorn.
”Under tvåan på Handels startade jag ett bolag som skulle hjälpa eventarrangörer att sälja biljetter online. Vi började med att sälja till Handelshögskolans kår, och fick därigenom vår första kund, och omsatte bara genom den kunden sex miljoner per år.”
6.39 Det är idag få techbolag som grundats av kvinnor, vad kan vi göra åt det?
”Jag tror att det finns jättemycket att göra. För vår del ställer vi krav på mångfald i bolagen i vårt inkubatorsprogram och vi tränar bolagen i att komma fram till hur de kan jobba med mångfald.”
8.19 Hur kommer det sig att lejonparten av riskkapitalet går till män?
”Bland de investerare som finns idag är en stor andel män och det finns något som heter ”affinity bias”, alltså att vi gillar dem som vi ser likheter i, och det är klart att investerare då investerar i människor som liknar dem och också matchar den här stereotypa bilden vi har av en techentreprenör.”
9.28 Hur många inom inkubatorverksamheter är män respektive kvinnor?
”68 procent av teamen har minst en man och minst en kvinna. Vi mäter inte andelen kvinnor eller män, utan mäter andelen mixade team, att det finns en representation av båda könen. Och där är vi unika i Sverige genom att ha så många mixade team.”
10.10 Hur ser det ut, vilka får riskkapital?
”Runt två procent av kapitalet går till enbart kvinnligt grundade team. Det som den siffran missar är att åtminstone i Sverige går 14 procent av kapitalet till mixade team.”
11.13 Är det svårt att få riskkapital idag?
”Jag tror ju personligen att det finns ett överflöd av riskkapital idag, framför allt i Stockholm, och för en stark entreprenör borde det inte vara svårt att få en investering. Det förutsätter såklart att alla har samma möjlighet att lyckas, men så är det ju inte. Kvinnor får mycket fler frågor där de behöver försvara sig, istället för att beskriva sin position, och det här bidrar till att kvinnor får mindre kapital.”
13.10 Är det som i tv-serien Draknästet att resa kapital?
”I ett slutskede kan det nog vara det. ”Jag skulle faktiskt vilja uppmuntra alla att kolla på Draknästet och räkna antalet frågor där grundarna faktiskt ombeds försvara sin position i stället för att beskriva framtiden.”
14.20 Hur ser guidningen av bolagen ut?
”Vi förösker lära våra grundare att motverka de här fördomarna nu. Men, jag vill vara väldigt tydlig med att vi tycker inte att det är bolagen som borde förändra sitt sätt att vara, utan investerarna som borde bli bättre på att ställa ett jämnt antal promotionorienterade och preventionorienterade frågor, oavsett kön.”
15.37 Borde man inte på investerarsida vara medveten om att det behövs både kvinnor och män som möter bolagen?
”Jo absolut, och det är många som är medvetna om att det här är ett problem, det är många färre som jobbar aktivt med det. Man talar ofta när det kommer till stora förändringsprojekt att man måste ha stöttning från ledningsgruppen och styrelsen, i många investerarorganisationer är det lite otydligt vem det är som bestämmer.”
16.40 Hur många söker till inkubatorprogrammet?
”Vi har en ganska liten grupp människor att utgå från, eftersom du måste ha en teammedlem som har koppling till Handelshögskolan, så det är inte så många som man tror, men vi baserar vår batch-storlek efter antalet som når upp till ribban som vi har satt.”
17.35 Kan man hitta nåt gemensamt mellan de företagen som passerat programmet och lyckats?
”Voi är ett av exemplen på bolag som lyckats och de utmärkte sig väldigt mycket. För de var otroliga problemlösare. Så fort de stötte på en utmaning hade de löst det på ett par minuter eller timmar, för de drog i alla trådar de hade omkring sig.”
19.28 Hur jobbar SSE Business Lab med AI?
”Vi jobbar med ett bolag som heter Assessio som gör personlighetsanalyser av alla team som söker till vårt program. Genom att analysera alla bolag och stoppa in input hur det går för dem, hoppas vi i framtiden kunna lista ut vad som faktiskt skapar ett bra grundarteam.”
20.55 Vilka sitter med i antagningskommittén till inkubatorn?
”Vi har satt ihop en antagningskommitté som vi vill ska representera det som vi vill se i inkubatorn.”
22.19 Julia berättar om när hennes hållbarhetsfråga orsakade Twitterstorm.
”Jag frågade vilka mer som också investerade hållbart, och då påbörjades en diskussion om var gränsen går, när vi ska tänka på hållbarhet, om det innebär att vi förlorar en massa pengar på det.”
23.11 Hur viktigt är hållbarhet när man går in i startupbolag och när man reser kapital?
”Jag tror att det är superviktigt, för om inte hållbarhet är viktigt nu så är det vad som kommer utmärka de bolag som lyckas i framtiden. Och inte bara för att vi som konsumenter kommer välja annorlunda utan också för att medvetna anställda vill välja bolag som vill göra gott i världen.”
24.00 Är det en generationsfråga hur man ser på hållbarhet?
”Det tror jag absolut. Jag har precis grävt ned mig i alla ansökningar vi fått för ett stipendium som ger 200 000 kronor till en entreprenöriell person på Handels. Ett av våra kriterier är om man har ett intresse för hållbarhet och det var inte en enda ansökan som inte tog upp att det bolag de skulle starta i framtiden skulle göra världen bättre. Det trodde inte jag.”
Finns det någon bra hållbarhetsdefinition idag?
”När vi pratar om hållbarhet pratar vi om att man ska skapa en större positiv påverkan på världen än negativ.”
26.34 Julia Delins Fem snabba favoriter.
28.38 Julia Delins bästa råd till den som har en idé som den skulle vilja ta vidare som startup.
”Ta hjälp. Se till att dra i alla människor och alla resurser runtomkring dig. Om du har tillgång till en accelerator eller inkubator, sök dig dit, om du känner en investerare, be att få träffa dem.”
29.08 Så följer du Julia Delin och SSE Business Lab.
”Jag frågade vilka mer som också investerade hållbart, och då påbörjades en diskussion om var gränsen går, när vi ska tänka på hållbarhet, om det innebär att vi förlorar en massa pengar på det.”
- Julia Delin, vd SSE Business Lab
Nyfiken på fler avsnitt?

Digitala influencer-podden
Delad data – dubbel glädje – Kristine Ulander, DIGG
Digitala Influencer-podden med Kristine Ulander, strateg på DIGG, om kopplingen mellan datadelning och tillväxt.

Digitala influencer-podden
Från app till tipp – Tim Bjelkstam, Tiptapp
Digitala Influencer-podden med Tiptapps vd och grundare Tim Bjelkstam, om tjänsten som tog både lagstiftare och politiker på sängen.

Digitala influencer-podden
Ett hem i molnet – Pär Wallin, Heimstaden
Digitala Influencer-podden med Pär Wallin, chef för IoT och proptech på Heimstaden, om smarta hem och digitala hyregäster.

UTVECKLA
DevSecOps med Joakim Bajoul Kakaei, Snyk
Podd, UTVECKLA, om DevSecOps med Joakim Bajoul Kakaei, senior software engineer på Snyk.

Digitala influencer-podden
Robotmat – Per Strömberg, vd ICA Gruppen
Digitala Influencer-podden med Per Strömberg om robotplock på lagret och drönarsläpp i skärgården.

Digitala influencer-podden
Får trögrörlig bransch att flyga – Erik Bennerhult, vd Näktergal
Digitala Influencer-podden med Näktergals vd Erik Bennerhult, om hur ny teknik kan göra bolån mer demokratiska.

Digitala influencer-podden
Från linjärt till cirkulärt – Henrik Nilsson, grundare Inrego
Digitala Influencer-podden med Inregos grundare Henrik Nilsson, , om återbruk istället för återvinning och avfall som resurs.

Digitala influencer-podden
Digital ommöblering – Björn Lindblad, vd Mio
Digitala Influencer-podden med Mios vd Björn Lindblad, om att möblera om digitalt i en otymplig bransch.
Har du förslag på en digital influencer till podden?
Tipsa oss gärna i formuläret!
Senaste nytt på Consid

Rekordstart för Consid i Norge
18 timmar sedanEtableringen av Consid i Norge har fått en rekordstart. På några få månader har företaget anställt ett 20-tal personer, skaffat nytt kontor och ingått avtal med ett 15-tal kunder.

Consid Karlstad först att anställa studentambassadör
23 timmar sedanIt-konsultbolaget Consid växer i rekordfart. För att locka unga talanger till bolaget anställer Karlstadkontoret nu en studentambassadör.

Consid finalist i SvD Affärsbragd
2022-05-16Consids grundare, Peter Hellgren och Henrik Sandell, fick flest röster när läsarna fick säga sitt i SvD Affärsbragd. Nu tar en jury vid och den 23 maj meddelas vem som vunnit den prestigefyllda utnämningen.

Nytt platsvarumärke breddar bilden av Halmstad
2022-05-04Mer än sandstränder och Per Gessle – med sitt nya platsvarumärke breddar Halmstads kommun bilden av staden och positionerar sig på nytt.