Digitalisera eller dö

Podd med Anders Borg

Lyssna direkt

Podcast med Anders Borg om vikten av att återvända till skolbänken, bitcoin-skepcis och tekniken som håller på att förändra världen.

Digitalisera eller dö

Han hade världspolitikens kändaste hästsvans, styrde Sverige genom finanskrisen och utsågs 2011 till Europas bästa finansminister av Financial Times. Idag är han styrelseproffs, investerare och rådgivare, med ett knivskarpt fokus på teknik och digitalisering. I detta avsnitt av Digitala Influencer-podden gästas Consids vd Peter Hellgren av ingen mindre än Anders Borg, som ger sin syn på hur Sverige står sig i den globala digitala kapprustningen, siar om tekniken som kommer spela huvudrollen i en nära framtid och funderar på om NFT:er skulle kunna stoppa ryssarna från att stjäla hans frus poplåtar.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.34 Anders Borg om det uttryck han själv myntade 2015: ”digitalisera eller dö”.

”Den här rörelsen mot en alltmer tilltagande digitalisering har pågått ett tag och jag har svårt att se någon sektor av samhället som inte påverkas av den. Det finns enorma möjligheter att förenkla hur vi människor arbetar, hur vi driver våra företag, hur vi administrerar våra offentliga system, hur vi interagerar i handel med andra länder och hur vi organiserar vårt eget privatliv.”

3.01 Håller vi jämn takt med övriga världen i digitaliseringsracet?

”Mycket av nybyggarna, som bryter nya vägar in i digitaliseringen, det är ju amerikaner. Vi är snabba på att komma efter, men vi är nog mer sådana som tillämpar och tillägnar oss, än driver teknikutvecklingen.”

4.29 Har vi rätt förutsättningar rent regulatoriskt att ligga i framkant?

”Det är väl lite typiskt Europa – att vi reglerar hur vi ska använda amerikansk teknologi, snarare än att säkra att vi har ett sådant företagsklimat och den försörjning av ingenjörer och matematiker som vi behöver för att kunna leda teknologiskt.”

5.15 Klarade Sverige omställningen som pandemin krävde?

”Ja det måste man nog säga. Och Sverige klarade sig nog bättre för att vi är mer digitaliserade än många andra länder – det är helt uppenbart i Europa att där går en skala där Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna och Schweiz har klarat sig bra, medan många andra nere vid Medelhavet, som är betydligt mindre digitala, haft större problem.”

7.24 Därför har Sverige lyckats föda fram bolag som tex Klarna och iZettle.

”Det finns flera faktorer men en av dem är att ingen svensk tror att man kan bygga ett stort globalt företag genom att vinna sin hemmamarknad. Vi tänker globalt direkt.”

8.37 Vad händer nu, när pandemin förhoppningsvis är på väg att ebba ut?

”Vi har väldigt goda förutsättningar att se nya bolag växa ut ur den här marknaden. Tittar man i Göteborg, Malmö, Växjö, Stockholm, så är det väldigt hög aktivitet och många unga går ju in i techbolag, lär sig grunderna och vill sedan starta eget.”

9.32 Om relationerna politik, näringsliv och akademi.

”Just när det gäller akademin finns en rätt betydande frågeställning. Vi har för liten kapacitet att utbilda ingenjörer, vi examinerar för få matematiker, och det är politiskt problem som man nog måste lösa redan i förskolan.”

11.18 Hur ska Sverige kunna stå sig i en internationell kontext om utbildningssystemet inte hänger med?

”Det beror ju också på vem man jämför oss med, jag skulle nog ändå säga att svenska ingenjörer tillhör de bästa i Europa, jag skulle också säga att svenska ungdomar, jämfört med i andra europeiska länder, är mer intresserade av att gå in i techbolag.”

12.39 Så kan Sverige lösa kompetensbristen inom it-sektorn.

”Jag har försökt lansera idén om att man borde tillsätta en kommission för att helt enkelt arbeta igenom hela utbildningssystemet för att kunna två-, tre- eller fyrdubbla antalet systemvetare, programmerare, ingenjörer och matematiker. Och just matematikerna blir ännu viktigare nu eftersom AI verkligen blir en nyckelfråga, och det kräver rätt avancerad matematisk kompetens.”

13.47 Anders Borg om sin syn på det kontinuerliga lärandet.

”Jag var i Israel på en konferens och pratade med ett av de stora AI-bolagen där, och de sa att de bedömer att en ingenjörsexamen har fem års livslängd, efter det måste människor omutbilda sig. Men då ska man också komma ihåg att om man är ingenjör på Volvo, har gått på Chalmers, då kan man den grundläggande matten. Och vill man så kan man sätta sig och dra igenom några läroböcker i AI eller vad man nu är intresserad av och kan lära sig själv.”

15.51 Denna teknik ser Anders Borg som avgörande framöver.

”Just nu verkar avancerade halvledare bli nästan en nyckelresurs. Samtidigt går möjligheterna att använda det igen i hur många sektorer som helst.”

16.25 Om bitcoin-skepcis och NFT:er.

”NFT:erna skulle kunna ha möjlighet att kanske revolutionera musikindustrin, kreativitet, konst och delar av finansiella sektorn. Men just bitcoin har jag svårt att se som annat än en spekulativ tillgång.”

18.20 Så går det med inflationsutvecklingen i USA.

”Jag tror att det är en tillfällig inflation. Den kanske varar i tolv till 24 månader, men alla de här stora deflationistiska krafterna är ju fortfarande där, där digitaliseringen är en av de viktigaste.”

19.47 Anders Borg om sina innehav.

”Vi kortat tiden från sju dagar till sju minuter, vi ökar annonsörens intäkter från 30 till 70 till 90 procent. Det är så kraftfulla unit economics-argument att jag tycker att det finns väldigt goda förutsättningar för den typen av bolag att lyckas.”

21.05 Så tänker Anders Borg när han investerar i ett bolag.

”Det handlar om att hitta bra grundare, helst ett team som har ett starkt affärsmannaskap och hög, teknologisk nivå, det ska vara en sund affärsplan och det ska finnas en skalbarhet i den teknologiska modellen.”

Har Borg investerat i NFT:er?

”Nej, men jag är väldigt intresserad av det. Inte minst för rättigheter inom spel, musik och film – det kan ha en väldigt stor effekt. Inte bara det spekulativa, men att lösa ut hela problematiken med spårbara rättigheter.”

23.26 Kan teknik förändra världen?

”Teknologin håller på att förändra vad vi äter, hur vi lever, hur vi arbetar, hur vi reser. Klimatfrågan är allvarlig, men den kommer att vara över om 50 år, för då kommer vi att ha löst det.”

24.48 Så viktigt är hållbarhet när Anders Borg själv investerar.

”Teknikbolag är ju nästan alltid hållbara. Jag är nästan bara investerad i bolag som inte bränner kol och olja eller tar upp metaller ur jorden eller knycklar ihop metaller till bilar.”

25.36 Håller dagens politiker rätt teknikhöjd?

”Politik handlar om att interagera med människor, förstå människor, känna in och övertyga, men nja, det är nog rätt få politiker som har rätt teknikhöjd.”

26.54 Blir digitaliseringen en viktig valfråga 2022?

”Det har jag svårt att tro, jag uppfattar inte att något parti är emot digitalisering, När man gör olika värdemätningar så faller ju de nordiska länderna, Schweiz och Holland ut som mest teknikvänliga. Ställer du frågan: ’kan du tänka dig att opereras av en robot?’ så svarar de flesta svenskar ja. Och jag tror att en faktor där är vår välfärdsstat – att när vi har omvandling så är människor rätt trygga.”

28.15 Anders Borgs Fem snabba favoriter.

30.05 Anders Borg ger sina bästa tips till den som ska söka in till gymnasiet, universitet eller högskola.

”Om man går på gymnasiet ska man helst gå natur, särskilt om man är intresserad av kreativa saker. Vill man skapa konst, eller musik eller filmer, och kan vara den som förstår och kan vara gränssnittet mellan den kreativa världen, den säljande världen och den utvecklande världen, då har man en väldigt bra arbetsmarknad.”

30.51 Anders Borg rekommenderar gäst till kommande poddavsnitt.

 

”Teknologin håller på att förändra vad vi äter, hur vi lever, hur vi arbetar, hur vi reser. Klimatfrågan är allvarlig, men den kommer att vara över om 50 år, för då kommer vi att ha löst det.”

- Anders Borg

Nyfiken på fler avsnitt?

Kristine Ulander, DIGG
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Delad data – dubbel glädje – Kristine Ulander, DIGG

Digitala Influencer-podden med Kristine Ulander, strateg på DIGG, om kopplingen mellan datadelning och tillväxt.

Tim Bjelkstam, vd och grundare, TipTapp, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från app till tipp – Tim Bjelkstam, Tiptapp

Digitala Influencer-podden med Tiptapps vd och grundare Tim Bjelkstam, om tjänsten som tog både lagstiftare och politiker på sängen.

Pär Wallin, chef IoT och proptech, Heimstaden, i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ett hem i molnet – Pär Wallin, Heimstaden

Digitala Influencer-podden med Pär Wallin, chef för IoT och proptech på Heimstaden, om smarta hem och digitala hyregäster.

UTVECKLA, avsnitt 35, Devsecops
2 min lästid
podd:
UTVECKLA

DevSecOps med Joakim Bajoul Kakaei, Snyk

Podd, UTVECKLA, om DevSecOps med Joakim Bajoul Kakaei, senior software engineer på Snyk.

Per Strömberg, vd ICA Gruppen, Digitala Influencerpodden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Robotmat – Per Strömberg, vd ICA Gruppen

Digitala Influencer-podden med Per Strömberg om robotplock på lagret och drönarsläpp i skärgården.

Erik Bennerhult, vd Naktergal, DIP
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Får trögrörlig bransch att flyga – Erik Bennerhult, vd Näktergal

Digitala Influencer-podden med Näktergals vd Erik Bennerhult, om hur ny teknik kan göra bolån mer demokratiska.

Henrik Nilsson, Inrego, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från linjärt till cirkulärt – Henrik Nilsson, grundare Inrego

Digitala Influencer-podden med Inregos grundare Henrik Nilsson, , om återbruk istället för återvinning och avfall som resurs.

Mios vd Björn Lindblad i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital ommöblering – Björn Lindblad, vd Mio

Digitala Influencer-podden med Mios vd Björn Lindblad, om att möblera om digitalt i en otymplig bransch.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Ny chef för Consid i Gävle

  2022-05-20

  It- och kommunikationsföretaget Consid expanderar kraftigt i Gävle. De närmaste två åren förväntas satsningen ge ett 40-tal nya arbetstillfällen. Skutskärbon Therese Murdock är Consids nye kontorsansvarige i Gävle och den som ska leda satsningen.

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Rekordstart för Consid i Norge

  2022-05-18

  Etableringen av Consid i Norge har fått en rekordstart. På några få månader har företaget anställt ett 20-tal personer, skaffat nytt kontor och ingått avtal med ett 15-tal kunder.

  Isac Gunnarsson, studentambassadör i Karlstad, Diana Kalafs, rekryterare HR i Karlstad
  Pressmeddelande

  Consid Karlstad först att anställa studentambassadör

  2022-05-18

  It-konsultbolaget Consid växer i rekordfart. För att locka unga talanger till bolaget anställer Karlstadkontoret nu en studentambassadör.

  SVD Affärsbragd
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid finalist i SvD Affärsbragd

  2022-05-16

  Consids grundare, Peter Hellgren och Henrik Sandell, fick flest röster när läsarna fick säga sitt i SvD Affärsbragd. Nu tar en jury vid och den 23 maj meddelas vem som vunnit den prestigefyllda utnämningen.

  Ladda fler