Podd med ekonomiprofessor Micael Dahlen

Pandemiprofeten

Lyssna direkt

Podd med ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen, om det stora människosläppet, robotiseringen av arbetslivet och skillnaden mellan digital och fysisk tid.

Pandemiprofeten

Han är ekonomiprofessorn med rockstjärnestatus som fångar både vår samtid och framtid i sin forskning och sina böcker. Hur har pandemin förändrat oss och samhället vi lever i? Är robotarna här för att ta våra jobb? Och vad gör det med oss när allt kan omvandlas till data? Allt det här, och mycket mer, svarar Micael Dahlen på i det här avsnittet av Digitala Influencerpodden. Han bjuder dessutom på sitt bästa tips för att finna meningen med livet, och förpassar åttatimmarsdagen till historiens skräphög.

Höjdpunkter från avsnittet:

2.01 Pandemin är förhoppningsvis på väg att ta slut. Blir allt som vanligt nu?

”Svaret är ja, det blir ett nytt vanligt nu, som kommer kännas självklart som det alltid har varit för dem som just nu befinner sig i början av sina karriärer.”

2.54 Hur har pandemin förändrat oss som människor och samhället vi lever i?

”Vi har kommit ut ur den största samhällskrisen sedan världskrigen, men det har hänt så mycket, vi har lärt oss så mycket, vi har innoverat så mycket, att vi befinner oss på en bättre plats, och i mångt och mycket blivit mer bortskämda, än innan.”

5.04 Är vi ett hybridsamhälle nu, där digitalt och fysiskt smälter ihop?

”Just nu befinner vi oss i det stora människosläppet, vi är på restauranger, konserter, teatrar, idrottsevenemang, nattklubbar – som nästan aldrig förr – glada som kor efter en lång vinter inomhus. Men ganska snart, när vi känner oss bekväma i att vi kan, när vi vill, så kommer vi att landa i ett läge där vi vecka för vecka, dag för dag känner efter om vi vill vara fysiska eller digitala.”

6.50 Om hur bristen på förutsägbarhet, vad gäller människors val att vara digitala eller fysiska, kan vara skrämmande för till exempel restauranger och klubbar.

”Den illusoriska förutsägbarheten gjorde att vi planerade långt fram i tiden för något som vi var så säkra på skulle hända – så säkra att vi räknade hem det. Det är en viktig lärdom. Nu är vi bättre rustade i insikten att vad som helst bevisligen kan hända. Vi kommer planera och organisera oss på ett mera motståndskraftigt sätt.”

12.04 Kommer vi fortsätta samarbeta över gränserna på samma sätt som vi gjorde under pandemin?

”Hade pandemin varit avklarad till sommaren hade det inte hänt mycket alls och vi hade inte lärt oss ett skit. Väl nog fortsatte det, så vi var tvungna att ställa om, tänka nytt, kring vad vi vill i livet, vilka vi är, vad som är värdefullt i livet. Vi hann vänja oss vid den där extra timmen per dag.”

14.50 Är det nu en arbetstidsförkortning sker?

”Ja nu jäklar, åh vad jag hoppas det. Jag har stått och pratat i de senaste tio åren om hur ett genomsnittligt bolag, inte skulle påverkas om deras medarbetare kom två timmar senare eller gick två timmar tidigare, för att deras medarbetare ändå har suttit av två av åtta timmar utan att vara särskilt produktiva egentligen.”

16.29 Om skillnaden mellan ”vanlig”, och digital, tid.

”På bio tycker du att en film på 1,5 timmar känns härligt. På Netflix, på nätet, känns en film på 1.5 timmar långt. Entimmesmöten, som vi har haft som standard, vem fasen orkar ha ett entimmesmöte digitalt? Vi är mer fokuserade på skärmen, det händer inte lika mycket runtomkring – vi blir effektivare.  

18.37 Hur ska näringslivet ställa om inför detta faktum?

”Ja, vi måste hitta andra sätt att mäta värde än i tid. En del tjänster som går ut på att erbjuda tid, blir också annorlunda.”

20.14 Vilka bör oroa sig för att robotarna ska ta våra jobb?

”Du som gjort ungefär samma sak, väldigt länge, kommer, till en del åtminstone, bli ersatt av en robot. Redan på åttiotalet myntades Zuboffs lag, som löd: allt som kan automatiseras, kommer att automatiseras. Det har tagit sin tid, men nu börjar vi komma dithän.”

22.07 Man talar om det livslånga lärandet, men vi är ju också vanedjur, är vi mottagliga för den här förändringen?

”Ja, vi kommer inte att ha något val. Om du tänker att du redan kan allt, så är du redan rökt. Därför att det kommer en pandemi och ställer allt på ända, eller så kommer det en robot och gör det där.”

24.55 Kan teknik göra världen till en bättre plats?

”Ja, absolut. Tänk om pandemin hade hänt för tio eller tjugo år sedan? Samhällsekonomiskt var det inte så stor skillnad, men teknikmässigt var det jättestor skillnad. Tänk bara på hur ensamma och isolerade vi hade varit.”

26.52 Vi lever i en tid där data beskrivs som den nya oljan – samtidigt gav Micael Dahlen nyligen ut boken Sifferdjur – hur siffrorna styr våra liv. Är han kluven i frågan?

”Siffror reagerar vi instinktivt på, med sifferneuroner i hjärnan. I grunden är det jättebra, det får dig att göra mer av det du satt siffror på i jobbet och i vardagen, men risken är att du någonstans glömmer bort vad siffran var till för och så börjar du bara göra saker bara för att öka siffran, men slutar känna motivationen eller njutningen.”

28.34 Micael Dahlens fem snabba favoriter.

29.49 Så finner du meningen med livet.

”Det enklaste sättet, och icke att underskatta, är att hitta på den. Och det måste inte vara hela meningen med hela livet, utan den du behöver just nu, för att motivera dig och för att må lite bättre, när det känns lite tungt och inte lustfyllt nog.”

31.05 Micael Dahlen rekommenderar gäst till kommande poddar.

31.43 Så följer du Micael Dahlens fortsatta framfart.

”Du som gjort ungefär samma sak, väldigt länge, kommer, till en del åtminstone, bli ersatt av en robot.”

- Micael Dahlen, ekonomiprofessor

Nyfiken på fler avsnitt?

Tim Bjelkstam, vd och grundare, TipTapp, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från app till tipp – Tim Bjelkstam, Tiptapp

Digitala Influencer-podden med Tiptapps vd och grundare Tim Bjelkstam, om tjänsten som tog både lagstiftare och politiker på sängen.

Pär Wallin, chef IoT och proptech, Heimstaden, i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ett hem i molnet – Pär Wallin, Heimstaden

Digitala Influencer-podden med Pär Wallin, chef för IoT och proptech på Heimstaden, om smarta hem och digitala hyregäster.

UTVECKLA, avsnitt 35, Devsecops
2 min lästid
podd:
UTVECKLA

DevSecOps med Joakim Bajoul Kakaei, Snyk

Podd, UTVECKLA, om DevSecOps med Joakim Bajoul Kakaei, senior software engineer på Snyk.

Per Strömberg, vd ICA Gruppen, Digitala Influencerpodden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Robotmat – Per Strömberg, vd ICA Gruppen

Digitala Influencer-podden med Per Strömberg om robotplock på lagret och drönarsläpp i skärgården.

Erik Bennerhult, vd Naktergal, DIP
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Får trögrörlig bransch att flyga – Erik Bennerhult, vd Näktergal

Digitala Influencer-podden med Näktergals vd Erik Bennerhult, om hur ny teknik kan göra bolån mer demokratiska.

Henrik Nilsson, Inrego, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från linjärt till cirkulärt – Henrik Nilsson, grundare Inrego

Digitala Influencer-podden med Inregos grundare Henrik Nilsson, , om återbruk istället för återvinning och avfall som resurs.

Mios vd Björn Lindblad i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital ommöblering – Björn Lindblad, vd Mio

Digitala Influencer-podden med Mios vd Björn Lindblad, om att möblera om digitalt i en otymplig bransch.

UTVECKLA, avsnitt 34, Designsystem med Frida Engman, UX-lead på Consid i Eskilstuna
3 min lästid
podd:
UTVECKLA

Designsystem med Frida Engman, UX-Lead på Consid

Podd, UTVECKLA, om designsystem med Frida Engman, UX-lead på Consid i Eskilstuna

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  SVD Affärsbragd
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid finalist i SvD Affärsbragd

  23 timmar sedan

  Consids grundare, Peter Hellgren och Henrik Sandell, fick flest röster när läsarna fick säga sitt i SvD Affärsbragd. Nu tar en jury vid och den 23 maj meddelas vem som vunnit den prestigefyllda utnämningen.

  Platsvarumärket Halmstad - Människor i Halmstad på uteservering
  Pressmeddelande, Sverige

  Nytt platsvarumärke breddar bilden av Halmstad

  2022-05-04

  Mer än sandstränder och Per Gessle – med sitt nya platsvarumärke breddar Halmstads kommun bilden av staden och positionerar sig på nytt.

  Consid till Norge
  Pressmeddelande, Sverige

  Nytt rekordresultat för Consid

  2022-04-28

  Consid fortsätter att växa i rekordfart. Under första kvartalet 2022 ökade omsättningen med nära 35 procent, till 514 Msek. Under samma period anställde Consid 140 konsulter, mer än dubbelst så många som under samma period 2021. 

  NKPG City
  Pressmeddelande, Sverige

  Norrköpings nya utseende klart

  2022-04-27

  Nu presenteras Citys nya utseende: NKPG City.

  Ladda fler