Podd med ekonomiprofessor Micael Dahlen

Pandemiprofeten

Lyssna direkt

Podd med ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen, om det stora människosläppet, robotiseringen av arbetslivet och skillnaden mellan digital och fysisk tid.

Pandemiprofeten

Han är ekonomiprofessorn med rockstjärnestatus som fångar både vår samtid och framtid i sin forskning och sina böcker. Hur har pandemin förändrat oss och samhället vi lever i? Är robotarna här för att ta våra jobb? Och vad gör det med oss när allt kan omvandlas till data? Allt det här, och mycket mer, svarar Micael Dahlen på i det här avsnittet av Digitala Influencerpodden. Han bjuder dessutom på sitt bästa tips för att finna meningen med livet, och förpassar åttatimmarsdagen till historiens skräphög.

Höjdpunkter från avsnittet:

2.01 Pandemin är förhoppningsvis på väg att ta slut. Blir allt som vanligt nu?

”Svaret är ja, det blir ett nytt vanligt nu, som kommer kännas självklart som det alltid har varit för dem som just nu befinner sig i början av sina karriärer.”

2.54 Hur har pandemin förändrat oss som människor och samhället vi lever i?

”Vi har kommit ut ur den största samhällskrisen sedan världskrigen, men det har hänt så mycket, vi har lärt oss så mycket, vi har innoverat så mycket, att vi befinner oss på en bättre plats, och i mångt och mycket blivit mer bortskämda, än innan.”

5.04 Är vi ett hybridsamhälle nu, där digitalt och fysiskt smälter ihop?

”Just nu befinner vi oss i det stora människosläppet, vi är på restauranger, konserter, teatrar, idrottsevenemang, nattklubbar – som nästan aldrig förr – glada som kor efter en lång vinter inomhus. Men ganska snart, när vi känner oss bekväma i att vi kan, när vi vill, så kommer vi att landa i ett läge där vi vecka för vecka, dag för dag känner efter om vi vill vara fysiska eller digitala.”

6.50 Om hur bristen på förutsägbarhet, vad gäller människors val att vara digitala eller fysiska, kan vara skrämmande för till exempel restauranger och klubbar.

”Den illusoriska förutsägbarheten gjorde att vi planerade långt fram i tiden för något som vi var så säkra på skulle hända – så säkra att vi räknade hem det. Det är en viktig lärdom. Nu är vi bättre rustade i insikten att vad som helst bevisligen kan hända. Vi kommer planera och organisera oss på ett mera motståndskraftigt sätt.”

12.04 Kommer vi fortsätta samarbeta över gränserna på samma sätt som vi gjorde under pandemin?

”Hade pandemin varit avklarad till sommaren hade det inte hänt mycket alls och vi hade inte lärt oss ett skit. Väl nog fortsatte det, så vi var tvungna att ställa om, tänka nytt, kring vad vi vill i livet, vilka vi är, vad som är värdefullt i livet. Vi hann vänja oss vid den där extra timmen per dag.”

14.50 Är det nu en arbetstidsförkortning sker?

”Ja nu jäklar, åh vad jag hoppas det. Jag har stått och pratat i de senaste tio åren om hur ett genomsnittligt bolag, inte skulle påverkas om deras medarbetare kom två timmar senare eller gick två timmar tidigare, för att deras medarbetare ändå har suttit av två av åtta timmar utan att vara särskilt produktiva egentligen.”

16.29 Om skillnaden mellan ”vanlig”, och digital, tid.

”På bio tycker du att en film på 1,5 timmar känns härligt. På Netflix, på nätet, känns en film på 1.5 timmar långt. Entimmesmöten, som vi har haft som standard, vem fasen orkar ha ett entimmesmöte digitalt? Vi är mer fokuserade på skärmen, det händer inte lika mycket runtomkring – vi blir effektivare.  

18.37 Hur ska näringslivet ställa om inför detta faktum?

”Ja, vi måste hitta andra sätt att mäta värde än i tid. En del tjänster som går ut på att erbjuda tid, blir också annorlunda.”

20.14 Vilka bör oroa sig för att robotarna ska ta våra jobb?

”Du som gjort ungefär samma sak, väldigt länge, kommer, till en del åtminstone, bli ersatt av en robot. Redan på åttiotalet myntades Zuboffs lag, som löd: allt som kan automatiseras, kommer att automatiseras. Det har tagit sin tid, men nu börjar vi komma dithän.”

22.07 Man talar om det livslånga lärandet, men vi är ju också vanedjur, är vi mottagliga för den här förändringen?

”Ja, vi kommer inte att ha något val. Om du tänker att du redan kan allt, så är du redan rökt. Därför att det kommer en pandemi och ställer allt på ända, eller så kommer det en robot och gör det där.”

24.55 Kan teknik göra världen till en bättre plats?

”Ja, absolut. Tänk om pandemin hade hänt för tio eller tjugo år sedan? Samhällsekonomiskt var det inte så stor skillnad, men teknikmässigt var det jättestor skillnad. Tänk bara på hur ensamma och isolerade vi hade varit.”

26.52 Vi lever i en tid där data beskrivs som den nya oljan – samtidigt gav Micael Dahlen nyligen ut boken Sifferdjur – hur siffrorna styr våra liv. Är han kluven i frågan?

”Siffror reagerar vi instinktivt på, med sifferneuroner i hjärnan. I grunden är det jättebra, det får dig att göra mer av det du satt siffror på i jobbet och i vardagen, men risken är att du någonstans glömmer bort vad siffran var till för och så börjar du bara göra saker bara för att öka siffran, men slutar känna motivationen eller njutningen.”

28.34 Micael Dahlens fem snabba favoriter.

29.49 Så finner du meningen med livet.

”Det enklaste sättet, och icke att underskatta, är att hitta på den. Och det måste inte vara hela meningen med hela livet, utan den du behöver just nu, för att motivera dig och för att må lite bättre, när det känns lite tungt och inte lustfyllt nog.”

31.05 Micael Dahlen rekommenderar gäst till kommande poddar.

31.43 Så följer du Micael Dahlens fortsatta framfart.

”Du som gjort ungefär samma sak, väldigt länge, kommer, till en del åtminstone, bli ersatt av en robot.”

- Micael Dahlen, ekonomiprofessor

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

    Senaste nytt på Consid