Podd med generalsekreterare på SESF

Den inofficiella folksporten

Lyssna direkt

Podcast med e-sportsförbundet SESF:s generalsekreterare Stephan Guiance, om att sporta utan att svettas, virtuell föräldrafrånvaro och om likheten mellan gamers och punkare.

Den inofficiella folksporten

Han är den före detta vd:n för hockeyallsvenskan som har bytt is-sport mot e-sport. I oktober tog Stephan Guiance plats som ny generalsekreterare för e-sportsförbundet SESF och ska se till att idrotten får den status som den förtjänar. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden pratar han om e-sportens kamp för erkännande, varför stadsplanerarna måste börja skissa på gamingcenters och varför föräldrar ska sluta banka på dörren till tonårsrummet när det är match.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.54 Vad är e-sport, och hur många utövar e-sport?

”Det är en paraplybenämning för all tävling som sker i virtuell miljö, via datorer, spelkonsoller eller virtual reality, och ungefär 100 000 personer utövar e-sport i någon organiserad form.”

2.48 Vad gör e-sportsförbundet SESF?

”Förbundet har egentligen två inriktningar, den ena är formell och handlar om att etablera e-sport, få e-sporten accepterad, sedan har vi den informella delen, som handlar om innanförskap – att få människor att bli delaktiga.”

4.26 Vad fick Stephan att gå från vd för Hockeyallsvenskan till e-sport?

”Steget är inte så långt. Jag gillar idrott, jag gillar tävling, jag gillar vad idrott gör med dig som individ, men också vad den gör med samhället.”

6.18 Har samhället tagit till sig e-sporten?

”Nej det är det vi ska jobba för – att samhället ska få upp ögonen för e-sporten. När stadsplanerare planerar nya bostadsområden, då planerar man in fotbollsplaner, simhallar, ishallar, men man planerar inte in infrastruktur och möjligheter för det som kommer att bli Sveriges största sport.”

7.30 Vad tar Stephan med sig från hockeyn in i e-sporten?

”Om man gör saker tillsammans är det egentligen möjligt att göra vad som helst. Det är möjligt för en liten klubb som Västervik att utmana stora klubbar som Modo och Timrå, eftersom det finns en kraft i att göra saker tillsammans.”

I många länder i världen i dag räknas e-sport som officiell sport, men inte i Sverige. Varför?

”I vissa perspektiv är vi rätt traditionella – om man inte byter om och svettas och duschar tillsammans så är det inte sport. Tittar man på e-sport så krävs en enorm koncentrationsförmåga, perceptionsförmåga, du måste ha finmotorik av guds nåde och uthållighet, så det om något är väl sport?”

11.19 Om problemen med att inte klassas som sport under pandemin.

”Det var ju en stor turnering i Stockholm, men då kom de tävlande inte in, för de klassades inte som idrottsmän, medan det fanns undantag från reserestriktionerna för vanliga idrottare.

13.09 Snart dags för e-sports-VM, hur ser svenska representationen ut?

”Vi kommer skicka ett Dota 2-lag, ett CS:GO-lag, ett Tekken 7-lag och ett PES-lag.”

14.06 Råder jämn fördelning mellan tjejer och killar inom e-sport?

”Långt ifrån, ungefär 85 procent av utövarna är killar och 15 tjejer, och det är ett stort problem vi delar med hockeyn och fotbollen. Och min erfarenhet är att ska man utvecklas och bli en del av samhället, så måste man omsluta alla.”

15.58 Hur står vi oss e-sportsmässigt, internationellt?

”Sverige har ju traditionellt varit oerhört framgångsrika för sin storlek och det hänger ju ihop med att Sverige var ganska tidigt ute infrastrukturmässigt, så vi har varit fyra i världen, sett till inspelade pengar. Nu, 2020, är vi strax efter topp tio, men det kan bero på att alla turneringar inte spelats på grund av coronan.”

17.10 Vad är viktigast för Stephan att ta tag i som generalsekreterare den närmaste tiden?

”Dels VM, men sen också att vi skickar ett skollandslag till Kiev – det är de två praktiska sakerna. I december är sedan ambitionen att sitta ner och börja strukturera och definiera vilka som är våra övergripande målsättningar och bryta ned dem.”

17.58 Om skol-VM i Kiev.

”Där åker vi 13 stycken till Kiev. Och det där gör vi tillsammans med Skolidrottsförbundet, vilket är jätteroligt.”

18.23 Om att SESF har gjort två ansökningar till Riksidrottsförbundet, men nekats inträde.

”Det pågår en dialog med Riksidrottsförbundet om hur en ansökningsprocess ska se ut och vilka kriterier man ska uppnå för att få vara med där.”

18.46 Så tror Stephan Guiance att e-sporten kommer att utvecklas framåt.

”Om e-sporten nu av egen kraft har tagit sig upp och blivit i paritet med hockey i Sverige, vad månne då hända om man får samma förutsättningar som övrig idrott? Det är klart som sjutton – vi kommer att bli störst.”

20.44 om e-sportens möjlighet att bli en positiv, fostrande kraft i samhället.

”Skulle vi kunna skapa gaming-centers lokalt ute i kommunerna och bostadsområdena skulle de kunna ha samma funktion som ett omklädningsrum”.

21.25 Stephan om sin bokgrund som punksångare i ikoniska bandet KSMB.

”Jag växte upp i de södra förorterna i slutet av 70-talet då punken slog igenom och vi landade ett punkband. Och det slumpade sig så att vi fick göra massa skivor och ut och turnera, och jag får fortfarande turnera och göra skivor. Det är ganska kul faktiskt.”

22.53 Finns det några likheter mellan punken som rörelse och e-sporten i dag?

”Man skulle kunna säga ett ord: uppkäftighet. ’Okej ­ ni släpper inte in oss och vill inte att vi ska göra det här – men vi gör det ändå.’”

23.20 Stephan Guiances fem snabba favoriter.

26.05 Varför har e-sporten så låg föräldranärvaro och hur råder vi bot på det?

”Föräldragenerationen är inte uppväxt med e-sporten på samma sätt som man är uppvuxen med skridskor, skidor, fotboll, hockey. Det är mycket lättare att engagera sig i det man gjort själv. Men att inte kunna dela det här med sina barn – vad tråkigt! Det är en oerhörd miss vi gör.”

27.16 Vilket råd har Stephan till de unga som drömmer om att bli proffessionella e-sportare?

”Kör, kör hårt. Spela e-sport, men träna också din fysik, käka bra, sov bra, kör hårt, lev drömmen.”

27.36 Om vikten av att vara i fysiskt god form som e-sportare.

”För landslagskillarna som kör det här är det oerhört viktigt att de sover bra, käkar bra och är hyfsat tränade, så att de orkar, för det är en anspänning och ansträngning att klara de här tävlingarna.”

28.00 Stephan Guiance rekommenderar en gäst till kommande poddar.

28.58 Hur ska vi få in fler tjejer i e-sporten?

”Sporten i sig själv klarar det, men vi måste skapa miljöer där det inte går att vara sexistisk, där det inte går att bli exkluderad för att man är tjej. Skitlätt att säga – skitsvårt i verkligheten.”

29.37 Så följer man Stephan Guiance och SESF:s fortsatta arbete.

”Om e-sporten nu av egen kraft har tagit sig upp och blivit i paritet med hockey i Sverige, vad månne då hända om man får samma förutsättningar som övrig idrott? Det är klart som sjutton – vi kommer att bli störst.”

- Stephan Guiance, generalsekreterare SESF

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

    Senaste nytt på Consid