Podd med Therése Lindgren

Din digitala storasyster

Lyssna direkt

Podcast med Youtubern Therése Lindgren, om att hjälpa andra genom att dela med sig av sig själv, om en influencerroll i förändring och varför vi köper ett extra läppstift under pandemin.

Therése Lindgren – din digitala storasyster

I detta avsnitt av podden gästas vi av Therése Lindgren. Hon började filma och klippa ihop egna sminktutorials i spåren av en sjukskrivning för utbrändhet 2013. Sex år senare var hon den första svenskspråkiga vloggaren med en miljon prenumeranter på Youtube. Therése berättar om hur vloggen utvecklats med henne själv – från sminktips till veganism, och hur viktigt det är att ha ett samtal med sina följare. Hon ger också sina bästa tips till den som själv drömmer om att bli en influencer och till företag som går i influencer marketing-tankar.

 

 

Höjdpunkter från avsnittet

1.36 Allt startade med en Youtubekanal om smink 2013.

2.51 Vad var det som gjorde just Therése Lindgrens kanal till en sådan succé?

”Det var en bra timing, jag startade kanalen precis när många i den yngre generationen började titta på Youtube, det var också samtidigt som man började prenumerera och följa personer. En annan framgångsfaktor var att jag tidigt lyssnade på dem som tittade på mina klipp”.

3.50 Therése berättar hur det kom sig att hon började prata om psykisk ohälsa.

”I förbifarten en gång nämnde jag att jag lider av panikångest. Och då blev kommentarsfältet fyllt med folk som hade frågor som hade att göra med psykisk ohälsa”.

5.04 Har det alltid varit självklart att släppa följarna så nära inpå livet?

”Det känns nästan småaktigt att tänka att ’jag ska inte dela med mig eller berätta om min panikångest, för det känns genant’, när jag kan hjälpa så många andra bara genom att släppa på den spärren”.

6.52 Om hur influencerrollen har förändrats.

”Det allmänna klimatet har blivit tuffare, råare och hårdare. Det ställs också högre krav, med all rätt, på oss som offentliga personer”.

8.10 Therése om näthat.

”Negativa kommentarer påverkar mig jättemycket, jag är jättekänslig som person och jag tycks liksom aldrig ’toughen up’ – min hud blir aldrig tjockare.”

9.48 Så hanterar Therése de negativa kommentarerna.

”Jag går inte in och läser kommentarer varje dag som jag gjorde i början. Jag försöker vara lite snäll mot mig själv.”

10.37 Är influencer ett jobb att satsa på?

”Jag rekommenderar det i sak, men det är ett riskabelt yrke och man ska inte lägga alla ägg i en korg, för det är svårt att bli en influencer och det är svårt att påverka själv, det är nästan upp till andra – för det är de som ska följa dig.”

12.40 Vad vill Lindgren skicka med för tips till den som vill bli influencer?

 ”Det är svårt att lyckas om man inte tycker att det är genuint roligt. Man blir inte långlivad om man bara går in med inställningen att man vill bli känd och tjäna pengar. Det behöver vara genuint.”

13.50 Filmar Lindgren fortfarande själv?

”Ja, det är samma. Just det här med klippningen och filmningen är själva hantverket, det gör så stor skillnad hur man klipper och det är fortfarande det roligaste jag vet”.

14.20 Therése om sitt teknikintresse.

”Jag höll på och utbilda mig till systemutvecklare innan jag började med Youtube så det har alltid funnits ett teknikintresse.”

14.47 Om veganska skönhetsmärket Indy Beauty.

”Att skönhetsprodukter har animaliska ingredienser – man använder collagen från djurs hudar i min hudkräm – det var inte en tanke som satt väl hos mig när jag slutade äta kött och började nosa på veganismen. Jag ville sluta använda produkter som använde animaliska ingredienser, men det var otroligt svårt att hitta.”

16.35 Therése berättar om ”the lipstick index” och hur det är att sälja skönhetsprodukter i en tid av hemmajobbande.

”Under kris vill folk generellt lägga lite mer pengar på skönhet, man vill skämma bort sig under svåra stunder. Det rimmar rätt väl med vad vi har sett på Indy Beauty.”

17.38 Lindgren om fällningarna för smygreklam och hur det är att navigera i det landskapet.

”Jag tycker att reklammarkeringslagarna är lite konstiga. Om jag som grundare av Indy Beauty skriver att ’idag lanserar vi ett nytt läppstift’ så har jag svårt att se varför jag behöver skriva ’det här är reklam’. Givetvis är det reklam, och det är inte en enda person som följer mig som inte förstår att det är reklam.”

19.24 Varför finns det så få tjejer i tech-branschen?

”Dels för att vi kanske inte har uppmuntrats att hålla på med teknik som barn. Men jag tror också att det kan ha att göra med förebilder, att man kanske inte har fått se tjejer och kvinnor i teknikbranschen.”

22.50 Therése om varför hon använder syntolnkingstexter på instagram.

”Jag försöker generellt vara så inkluderande jag kan, både i språket jag använder och genom att använda alla verktyg som finns. Jag träffar säkert en person varje månad som kommer fram till mig i mataffären och säger ’hej Therése jag lärde mig svenska genom att titta på dina videos’.”

24.00 Theréses fem snabba favoriter – Bibeln, den egna podden och mycket mer.

27.12 Therése Lindgrens hetaste tips till företag som går i influencer marketing-tankar.

”Många företag vill ofta att jag ska pusha över mina följare till deras företags konto, men sedan fångar man inte upp dem ordentligt.”

28.50 Så bör ett företag ta hand om dina följare på sociala medier.

”Man måste fundera över: varför ska någon följa vårt konto på instagram? Är det för att få recept, för att få rabattkoder eller för att få veta hur vi jobbar med klimatet? Det krävs en tydlig plan för ens närvaro”.

29.42 Therese tipsar om gäst till kommande poddar.

30.30 Så följer du Therése Lindgren.

"Det allmänna klimatet har blivit tuffare, råare och hårdare. Det ställs också högre krav, med all rätt, på oss som offentliga personer."

- Therése Lindgren

Nyfiken på fler avsnitt?

Inga inlägg hittades

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Folkhemmet 4.0 – en bok om det digitala språnget
  Pressmeddelande, Sverige

  Säljsuccé för Folkhemmet 4.0

  2022-06-21

  "Folkhemmet 4.0 - Digitaliseringen förändrar allt" av Peter Hellgren har sålt bäst av alla böcker om digitalisering på Bokus.com den senaste veckan. Ser man till alla ämnen inom samhälle hamnar boken på 13:e plats. 

  Almedalen
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid i Almedalen

  2022-06-16

  Consid finns på plats under Almedalen 2022. Peter Hellgren, vd för Consid, deltar i ett stort antal seminarier och företaget arrangerar också samtal i samverkan med Mötesplats Jönköpings län. 

  Södertälje
  Pressmeddelande, Södertälje, Sverige

  Rekordetablering i Södertälje

  2022-06-10

  Consids expansion till Södertälje blev en succé. Efter bara fyra månader har kontoret redan ett tio-tal anställda och ytterligare ett tiotal på väg in.

  Roboten Sam
  Pressmeddelande, Sverige

  Roboten Sam fixade webben

  2022-06-01

  Sundsvall.se har fått ett helt nytt utseende och ny funktionalitet. En av huvudkaraktärerna bakom arbetet är Sam. Han är en robot.

  Ladda fler