Räkmackan i blockkedjan

Podd med Cecilia Ryegård, Foodchain by Blockchain

Lyssna direkt

En podcast med Cecilia Ryegård, vd och grundare, för Foodchain by Blockchain, om tekniken som löser ett globalt problem.

Räkmackan i blockkedjan

Var fiskades räkan, hur kördes den till fabriken, vem skalade den och hur hamnade den på din macka? De frågorna och många fler vill Lidköpingsföretaget Foodchain by blockchain att du ska kunna få svar på med deras världsunika blockkedjeteknik. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar vd:n och grundaren Cecilia Ryegård om tekniken som motverkar matfusk, svinn och spårar smitta. Hon förklarar också hur hon får lantbrukare att med glädje logga allt i appen och avslöjar varför hon aldrig kommer att ha kontor på Stureplan.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.58 Detta är Foodchain by blockchain.

”Vi vill skapa full spårbarhet och transparens i livsmedelskedjan, från korn till limpa, och ge konsumenten full inblick i hur livsmedelsproduktionen går till, och samtidigt underlätta för alla aktörer i kedjan att leverera detta.”

2.25 Så uppstod idén.

”Jag har varit verksam i livsmedels- och jordbruksbranschen i 20–25 år och är född och uppvuxen på gård, och sett problemen man har i branschen med spårbarheten.”

3.06 Detta är problemet med spårbarheten i dag.

”Datan och informationen finns någonstans i livsmedelskedjan, men den är väldigt svår att få tag på, den flödar inte fritt idag. Och om den behöver komma fram senare, vid till exempel ett smittoutbrott, så kan det ta väldigt lång tid, vara väldigt svårt och kräva mycket jobb för att få fram datan. Det är det vi kan åtgärda med det här systemet.”

4.29 Så funkar det rent praktiskt.

”Lantbrukaren loggar informationen i appen, datan registreras och viss data tar vi upp i blockkedjan för att kunna verifiera spårbarheten. Vi jobbar mycket med QR-koder i produktionen. Egentligen gör inte lantbrukaren så mycket mer än man redan måste göra idag, men vi förenklar det och gör det digitalt.”

5.21 Detta är mervärdet för lantbrukaren.

”Det är bland annat att kunna påvisa det arbetet man har gjort för till exempel hållbarhet och djurvälfärd ­och få ut det till slutkonsumenten. Att kunna förklara varför en produkt kostar lite mer än en annan är enormt viktig, och här når inte lantbrukaren och konsumenten varandra idag.”

6.26 Detta är mervärdet för konsumenten.

”Om du scannar QR-koden på produkten så kan du ta del av hela produktens historia, från den mjuka storyn runt vem som var producenten och vilken gård, till den hårda datan: när sattes det här fröet i backen, hur mycket kväve har man lagt på åkern, hur långt har råvarorna färdats, och så vidare.”

7.20 Här har tekniken testats hittills.

”Vi kommer att testa detta i skarp miljö i juni, och då är det en cidertillverkare som använder svenska äpplen, Pomologic heter de, deras produkter finns på Systembolaget. Så cider och must blir först ut, men den här plattformen som vi släpper kommer att kunna användas på en mängd olika produkter, allt från mjöl och gryner till rapsolja, viner, sprit.”

8.47 Vid denna tidpunkt fick Cecilia idén.

”Jag har ju varit medveten om problematiken under många år, bara att jag inte vetat hur jag man ska lösa den. Sen fick jag reda på mer om blockkedjan och hur den fungerade, då insåg jag ganska snabbt hur det skulle göras.”

9.44 Så ser teamet ut.

”Vi är fyra som jobbar heltid och på väg att bli en femte och så har vi ett utvecklingsteam i Tjeckien på sju personer som gör själva utvecklingsarbetet.”

10.38 Om samverkan med IBM.

”Vi är ett IBM acceleratorbolag och vi jobbar väldigt nära dem. De har ju Food trust, som är en större variant av vårt system. De har nämnt Foodchain som den sista pusselbiten som saknas i Food trust, för vi riktar in oss mycket på vad som händer på gårdsnivå och det har man inte i Food trust.”

11.19 Har Foodchain by blockchain några konkurrenter?

”Inte direkt. Det finns många som jobbar med spårbarhet i livsmedelskedjan, men oftast har man närmat sig detta ovanifrån, från konsument- eller detaljhandelsperspektivet. Vi tar ju oss an problemet från andra hållet, från lantbrukarens horisont.”

12.27 Dessa utmaningar har Cecilia och teamet stött på längs vägen.

”Den största utmaningen är ju branschen och hur den är uppbyggd. Den är oerhört komplex. Det är därför många som gett sig på att jobba med spårbarhet i livsmedelsproduktion, kanske med en IT-bakgrund, ofta ger upp och ger sig på något annat.”

13.28 Dessa kompetenser har Cecilia satsat på i teamet.

”Tommy har IT och bleckkedjan som kunskapsområde, Joakim är logisitker och ekonom i botten, och så har vi Daniel som har ett förflutet i livsmedelskontrollen och är regulatorisk expert. Så honom headhuntade vi från Lidköpings kommun.”

15.28 Så har finansieringen sett ut.

”Vi började med Vinnova. I samband med det gick jag in med egna medel från ett bolag jag hade, som moderbolag. Därefter grundade vi aktiebolaget och tog in riskkapital från Menhammar gård, som har stora intressen i lantbruket, de hade läst en artikel om oss och tyckte att det var en jättebra idé, så de köpte 10 procent av bolaget.”

16.20 Har det varit svårt att attrahera riskkapital?

”Vi har haft ett enormt intresse, men vi har varit ganska tidigt ute, det är ju lättare när man har ett pengaflöde in. Nu är vi ju väldigt nära, vi har ju signade kunder, och vi har haft supermånga som sagt att de är jätteintresserade, men att vi ska komma tillbaka när vi har ett pengaflöde. Men vi har ju känt att det är ju nu vi behöver pengarna, inte senare.”

17.34 Därför är vi redo att ta steget nu.

”Jag tror att IT-branschen inte har intresserat sig för livsmedelsmarknaden eller jordbruk. Pratar man spårbarhet har de flesta tittat på finans- eller läkemedelsindustrin för att man tänker att det är där de stora pengarna finns. Men livsmedel är ju den största industrin i Europa och tredje i Sverige. Sedan är det den här komplexiteten – du kan inte bara ha IT-kompetens utan måste ha branschkännedom.”

19.32 Så har lantbruket påverkats av digitaliseringen.

”Går man till maskinerna är de enormt automatiserade, mycket teknik och IT i dem. Vi har mjölkrobotar och självkörande traktorer, så lantbrukarna i sig är inte främmande för teknik eller IT. Så man är definitivt redo att jobba digitalt, det har bara inte funnits en sådan här lösning som vi kommer med.”

20.25 Så når man lantbrukarna.

”Vi jobbar med lantbrukarnas kunder i första hand och därigenom når man lantbrukarna. Men sedan har det skrivits mycket om oss i jordbruksmedia, vi har fått mycket uppmärksamhet, och jag tror nog att det snarare är många som väntar på vad vi ska sätta på marknaden.”

21.11 Så ser FBC på eventuell expansion utomlands.

”Absolut, vi ser det som ett globalt system. Jag nämnde ju att vi har kyckling som kommande projekt och IBM har ju en kund i Frankrike som håller på med just kyckling, så det skulle ju vara kul att testköra det där.”

22.36 Cecilia Ryegårds Fem snabba favoriter.

24.37 Så mycket kommer vi att veta om maten vi äter om 10 år.

”Jag tror definitivt att spårbarheten kommer att vara en hel annan. Något vi tittar på också är det här med produktunikt klimatavtryck, det kanske kommer att bli en standard framöver. Sen tror jag på det här med att som konsument kunna få mer individbetonade tips och råd utifrån kosthållning.”

26.05 Kommer en skakig omvärld, med Ukrainakrig och annat, påverka våra krav på spårbarhet?

”Ja jag tror att det blir ett måste, för fortsätter den här problematiken vi har här nu så tror jag att vi inte kommer att ha de här möjligheterna. Jag tror att värdet av bra råvaror och bra mat kommer att höjas och bli en viktig fråga på bordet, inte minst inom politiken, det ser vi redan.”

27.07 Om livsmedelsfusket.

”När råvaror ökar så här mycket i pris som det är på väg att göra, skenar till och med, så kommer ju fusket att öka. Så därför, som förädlare eller konsument, kommer det attt bli viktigare att veta vad du köper.”

28.25 Dessa andra steg i livsmedelskedjan står på tur för tekniksprång.

”Det är svårt att sia om för jag tycker inte att det finns några riktigt vita fläckar kvar. Däremot tror jag att man kan komma att nyttja AI mer i framför allt primärproduktionen för att hitta svinn.”

29.05 Om hur Foodchain by blockchain motverkar matsvinn.

”Vi kan direkt och specifikt säga att ’den här batchen har blivit fel eller fått en smitta’, och då kan du plocka ut specifikt den. I dag kan man inte fastställa så exakt vilket parti det rör sig om så man får ta ut mycket mer än vad man borde behöva.”

29.41 Cecilia Ryegård rekommenderar gäst till kommande poddar.

30.10 Så följer man Cecilia och Foodchain by blockchain.

”Pratar man spårbarhet har de flesta tittat på finans- eller läkemedelsindustrin för att man tänker att det är där de stora pengarna finns. Men livsmedel är ju den största industrin i Europa och tredje i Sverige. Sedan är det den här komplexiteten – du kan inte bara ha IT-kompetens utan måste ha branschkännedom.”

- Cecilia Ryegård, Foodchain by Blockchain

Nyfiken på fler avsnitt?

Peter Hellgren, DIP
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Folkhemmet 4.0 – Peter Hellgren, Consid

Digitala Influencer-podden med Peter Hellgren, vd och grundare, Consid, om boken Folkhemmet 4.0.

Johan Henrikson, vd och grundare, Freja eID
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

ID-idé gör succé – Johan Henrikson, Freja eID

Digitala Influencer-podden med Freja eID:s vd och grundare Johan Henrikson, om identitet som produkt.

Johan Schauman, Skatteverket
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital skattjakt – Johan Schauman, Skatteverket

Digitala Influencer-podden med Johan Schauman, chef för digital samutveckling, Skatteverket, om att värna välfärdssystem utan att bygga ett kontrollsamhälle.

Rachel Bråthén, yoga girl, digitala influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Snällhetsimperiet – Rachel Bråthén, Yoga Girl

Digitala Influencer-podden med Yoga Girl Rachel Bråthén, om att bygga en karriär på instagram men vägra vara influencer.

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Kompetensbristen – sanning eller myt? – Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer

Digitala Influencer-podden med Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, om vår tids stora ödesfråga: kompetensförsörjningen.

Kristine Ulander, DIGG
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Delad data – dubbel glädje – Kristine Ulander, DIGG

Digitala Influencer-podden med Kristine Ulander, strateg på DIGG, om kopplingen mellan datadelning och tillväxt.

Tim Bjelkstam, vd och grundare, TipTapp, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från app till tipp – Tim Bjelkstam, Tiptapp

Digitala Influencer-podden med Tiptapps vd och grundare Tim Bjelkstam, om tjänsten som tog både lagstiftare och politiker på sängen.

Pär Wallin, chef IoT och proptech, Heimstaden, i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ett hem i molnet – Pär Wallin, Heimstaden

Digitala Influencer-podden med Pär Wallin, chef för IoT och proptech på Heimstaden, om smarta hem och digitala hyregäster.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Drönare
  Pressmeddelande, Sverige

  En drönarpilots berättelse om kriget i Ukraina

  2022-06-30

  Oleksandr Radzikhovskiy, drönarpilot, ledde och samordnade en stor del av drönaraktiviteten i Kiev under Ukrainakrigets tre första månader. Han kommer till Consids samtal i Almedalen för att rapportera om kriget inifrån.

  Folkhemmet 4.0 – en bok om det digitala språnget
  Pressmeddelande, Sverige

  Säljsuccé för Folkhemmet 4.0

  2022-06-21

  "Folkhemmet 4.0 - Digitaliseringen förändrar allt" av Peter Hellgren har sålt bäst av alla böcker om digitalisering på Bokus.com den senaste veckan. Ser man till alla ämnen inom samhälle hamnar boken på 13:e plats. 

  Almedalen
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid i Almedalen

  2022-06-16

  Consid finns på plats under Almedalen 2022. Peter Hellgren, vd för Consid, deltar i ett stort antal seminarier och företaget arrangerar också samtal i samverkan med Mötesplats Jönköpings län. 

  Södertälje
  Pressmeddelande, Södertälje, Sverige

  Rekordetablering i Södertälje

  2022-06-10

  Consids expansion till Södertälje blev en succé. Efter bara fyra månader har kontoret redan ett tio-tal anställda och ytterligare ett tiotal på väg in.

  Ladda fler

  Anpassa dina datapreferenser

  Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies. Läs mer på vår sida om datahantering och cookies.

  Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.

  Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.

  Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.

  Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.