Rätt vård med rätt språk

Podd med Shina Hagh, grundare och vd Bashi

Lyssna direkt

En podcast om digitala verktyg som kan minska frustrationen i vården. Trevlig lyssning!

Rätt vård med rätt språk

Rätt vård, i rätt tid, för alla, oavsett modersmål. Det vill grundarna bakom sajten Bashi åstadkomma. Med nya miljoner i ryggen och en smartare plattform än 1177, vill man förbättra patientflöden och korta vårdköerna. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar vd och medgrundare Shina Hagh om idén som kom till henne i duschen efter ett frustrerande arbetspass på akuten, om varför kommunikationsproblem mellan patient och vårdgivare är ett problem som angår alla och hur man kan leda patienter till rätt vård på mindre än en minut. Dessutom avslöjar Shina vad som döljer sig bakom namnet Bashi.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.57 Detta är Bashi.

”Säg att du har ont i huvudet eller ont i en tå och inte vet vart du ska vända dig. Då går du in på Bashi, som är en webbaserad plattform, svarar på väldigt korta frågor och inom 60 sekunder får du svar på vart du ska vända dig.”

2.38 Så är det möjligt att ge råd om vart en patient ska vända sig på under en minut.

”Vi är väldigt stolta över vad vi kallar medicinska rådet – specialister som jobbar ute i landet;  sjuksköterskor och läkare. Vi har utmanat dem och sagt: ’kan vi sätta oss ner tillsammans och hitta enkla frågor, som i all sin enkelhet kan säga: hit ska du vända dig för de här symtomen?’”

3.38 Så uppkom idén.

”Det började med att en frustration byggdes upp. Och idén kom till mig efter att jag hade jobbat efter att pass och var sjukt frustrerad för min patients skull och tänkte: hur kan vi göra en förändring? Så bara dök det upp en bild framför mig hur vi ska skapa något som gör det enklare för patienterna – från debuten av symptomen.”

5.40 Därför valde man att lansera Bashi på tio olika språk redan från början.

”Det är redan svårt för dem som behärskar språket – även för oss som jobbar inom vården ibland – att veta vart man ska vända sig. Så lägg då till det här lagret av att inte kunna förstå informationen som ges ut, att alla verktyg i Sverige bara finns på svenska – en så enkel sak som att vårdcentralens telefonsvarare bara pratar svenska. För oss är det viktigt att utbilda nya svenskar i hur vården ser ut i Sverige.”

7.04 Därför är missförstånd och språkförbistringar ett problem för både patient och vårdgivare.

”Vi har haft patienter som kommer, och så har en anhörig bokat tid åt dem, men de har inte sagt att de behöver en tolk. Så de kommer, vi kan inte deras språk, de kan varken svenska eller engelska, så då får man boka om tiden. Så här kan det inte se ut. Det slösar våra resurser, patientens tid och fördröjer vården.”

8.08 Om det faktum att Bashi också guidar i vilka språk som talas inom vårdinstanserna.

”Vi kallar det Facebookprofil, bara för att det är så enkelt: vårdcentralerna loggar in, klickar i vilka språk de pratar, vilka funktioner de har och då kan patienten alltid se det. Så om en patient till exempel går in på Bashi på turkiska och vill hitta en vårdgivare, så klickar de i att de vill att vårdpersonalen ska prata turkiska, så ser de vilka vårdcentraler som erbjuder det språket.”

9.20 Är 1177 en konkurrent eller ett komplement?

”Det är definitivt ett komplement. Det är ett fantastiskt verktyg när det kommer till information ut till patienten. Men det är inte ett så bra verktyg när det kommer till att vägleda dig.”

10.19 Därifrån kommer namnet Bashi.

”Vi satt och skojade lite, jag och mina medgrundare. Och Dilan, juristen sa: ’vore det inte kul om vi gjorde som Ikea och slog ihop våra namn? Jag heter Shina, en annan heter Biyan, och då sa hon: ’Bashi!’ Vi började skratta, för det är ett kurdiskt ord som betyder ’hur mår du’ – det var ju klockrent!”

11.57 Finns det några tecken på att Bashi faktiskt bidragit till att korta vårdköerna?

”Det är ju vårt mål – att kunna vägleda patienterna efter behov, inte efter efterfrågan. Och det är ett fint mål att jobba mot. Tror jag att vi på Bashi själva kan göra det här? Ja, till en viss del tror jag att vi kan göra skillnad.”

15.32 Om Bashi som en organisk plattform.

”När vi går till en vårdgivare, så kommer inte vi och säger: ’det här är vår lösning, take it or leave it.’ I stället säger vi: ’hej, det här är vårt skal, hur kan vi anpassa det så att det funkar för er?”

16.51 Så gjorde grundarna i början av Bashis resa.

”Vi åkte ut på en turné. Jag och Dilan, juristen, satte oss i en bil och åkte runt till vårdcentraler och pratade med dem: ’det här är vad vi ser som en lösning, vad tycker ni?’ och vi fick feedback och började skissa utifrån hur man i realiteten jobbar inom vården.”

19.03 Så ser affärsmodellen ut.

”Ut till patienterna kommer det här alltid vara en gratis plattform. Men vi hjälper vårdinstanser att effektivisera sina verksamheter, så de betalar för en plattform som vi har byggt för vårdgivarna så att de kan jobba lite bättre och digitalisera sin verksamhet. Sedan har vi avtal med Apotea, Mindler och Medicheck.”

20.06 Märker Bashi av den ekonomiska krisen?

”Det har inte drabbat oss, för vi bedriver inte vård. Vår affärsmodell och hur vi jobbar har en helt annan synergi gentemot hur vården bedrivs idag.”

21.05 Så står det till med digitaliseringen av vården idag, enligt Shina.

”Jag tycker att vi är på väldigt god väg framåt, det är bara en sak som jag upplever har varit lite problematisk. Det är att man, när man presenterar en lösning inom vården, inte får glömma bort dem som faktiskt jobbar i vården.”

22.57 Har Bashi några konkurrenter idag?

”PK-svaret är väl att säga ja, men jag skulle nog säga att vi är så pass unika och har tänkt på aspekter som andra inte har. Har du vårdpersonal som bygger något till vården, så har vi tänkt på saker som andra tänker är för dyrt, eller gör burn-raten kortare.”

23.50 Så har mottagandet varit från vården.

”Vi har fått fantastisk respons från vården och har avtal på plats med digitala vårdgivare”

24.45 Shina Haghs Fem snabba favoriter.

26.01 Om Tidöavtalets skrivningar om ett stopp för offentligt finansierad tolk vid vårdbesök.

”Jag tycker att det är väldigt, väldigt läskigt att se en sådan utveckling. Enligt FN-konventioner är sjukvård en mänsklig rättighet. Att gå in och begränsa och sätta villkor på den sjukvården, är så obehagligt och oacceptabelt.”

27.11 Shina rekommenderar en gäst till kommande poddar.

27.48 Så följer du Shina Hagh och Bashis fortsatta framfart.

”Säg att du har ont i huvudet eller ont i en tå och inte vet vart du ska vända dig. Då går du in på Bashi, som är en webbaserad plattform, svarar på väldigt korta frågor och inom 60 sekunder får du svar på vart du ska vända dig.”

Shina Hagh

Nyfiken på fler avsnitt?

Christopher Engman, grundare Mine Storage
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Energilagring – nytt guld i nedlagda gruvan – Christopher Engman, grundare Mine Storage

En podcast om att lagra energi i ett fossilfritt samhälle. Lyssna till Christopher Engman, grundare Mine Storage.

Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Cyberrymdens väktare – Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum

En podcast om cybersäkerhet och samarbete på alla nivåer. Lyssna till Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum.

Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddare, DataTjej
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Tech – en typisk tjejgrej | Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddare, DataTjej

En podcast om vikten av representation och förebilder inom it- och techbranschen. Lyssna till Gabriella Norman, DataTjej.

Josephine Forssjö, innehållschef Acast
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Gör dig hörd – Josephine Forssjö, innehållschef Acast

En metapodcast om poddar i det öppna ekosystemet och att lyckas med en podd år 2023. Lyssna till Josephine Forssjö, innehållschef Acast.

Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor.
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Hackar bäst som hackar först – Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor

En podcast om cyberbrottslighet och nätspioner: "Hackar bäst som hackar först ". Lyssna till Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor.

Joel Wickman, vd Legalbuddy
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Svensk rockstjärna inom legal tech – Joel Wickman, vd Legalbuddy

Podcast om digitala verktyg som kan minska frustrationen i vården. Lyssna till Shina Hagh, grundare och vd, Bashi.

William Bergh, vd och grundare Cling Systems
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital gruva för batterimetaller – William Bergh, vd och grundare Cling Systems

Digitala Influencer-podden om resan mot en cirkulärekonomi för batterier. Lyssna till William Bergh, vd och grundare, Cling Systems.

Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Alltid i ditt flöde – Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef Cure Media

Digitala Influencer-podden om kraften i influencer marketing och långvariga relationer. Lyssna till Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Dagens Opinion
  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Dagens Opinion rapporterar om Consids AI-erbjudande

  2 dagar sedan

  Dagens Opinion rapporterar om Consids kommunikationserbjudande och hur det senaste inom AI påverkar erbjudandet. 

  Consid i NWT.
  Pressmeddelande, Sverige

  NWT rapporterar om Consids unika företagskultur

  2023-03-15

  NWT publicerar ett omfattande reportage om Consids unika företagskultur. I artikeln kan man läsa att "vägen till framgång är medarbetare som trivs på jobbet". Följ med reportern på ett besök i det gamla postkontoret i Karlstad.

  Hamburg
  Pressmeddelande, Sverige

  Rekordetablering av Consid i Hamburg

  2023-03-14

  Consid har fått en fantastisk start med sin expansion till Hamburg, Tyskland. Med en dedikerad försäljningschef och ett team på cirka 20 anställda är företaget redo att göra en varaktig inverkan på den tyska marknaden.

  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  IDG: Hon ska leda Consids nya datasatsning

  2023-03-13

  Bland de senaste “branschflyttarna” riktar IDG.se och Computer Sweden strålkastarljuset på Consids topprekrytering och datasatsning. Carolina Mohlin är ett välkänt namn med över 15 års erfarenhet inom it- och konsultbranschen, inklusive ledande roller på Advectas och Capgemini. 

  Ladda fler