Så blir Sverige världsbäst på grön digitalisering

Podd med Tomas Frimmel, vd Microsoft Sverige

Lyssna direkt
En podcast med Microsofts Sverige-vd Tomas Frimmel, om molnets roll i en grönare framtid.

Så blir Sverige världsbäst på grön digitalisering 

Med data i molnet och klimatneutrala datacenter vill IT-jätten Microsoft bidra till en hållbar samhällsutveckling. Och bäst i världen på grön digitalisering – det ska Sverige vara, menar Microsofts Sverige-vd Tomas Frimmel. Digitala Influencerpodden har som första podd fått äran att ta pulsen på Tomas Frimmel sedan han tillträdde före sommaren. I det här avsnittet pratar vi om varför Microsoft valde just Sverige för sin hittills största datasatsning, borrar djupare i hur en flytt till molnet kan vara en viktig insats för miljön samt hur man ska få de anställda att vilja komma tillbaka till jobbet efter pandemin. Dessutom förklarar Tomas vilka likheter som finns mellan att leda en IT-jätte och ett landslag.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.57 Tomas om hur det känns att ta över efter Hélène Barnekow.

”Jag gick väl in med lite nervositet och mycket framåtanda och vet sedan tidigare att människorna på bolaget är extremt duktiga och hjälper varandra, så det kommer att bli bra det här.”

3.51 Tomas om sitt uttalande om att Sverige kan bli bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

”Tittar man nu på var vi befinner oss så är det väl tyvärr så att bara du öppnar Linkedin så är det första som står ”Sverige kan bättre”. Vi har ju halkat ner på alla mätbara index. Vi är tyvärr inte längre ledande i den digitala transformationen.”

5.17 Då tappade vi styrfart.

”Jag tror vi gick bort oss i prioritering. När man pratar med stora svenska företag så har de prioriterat tillväxt, global expansion.”

6.12 Därför var det en milstolpe för Microsoft Sverige när man slog upp portarna till sina datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp.

”Det här är ju den i särklass största investeringen man gör i ett land, och man vet att Microsoft väljer noggrant på ett antal parametrar – en av dem är att det finns en långt gången miljöinsyn i det här landet. Så för oss är det otroligt viktigt att nu kunna säga att vi har ett svenskt modernt datacenter, där datan stannar i Sverige.”

6.12 Om vikten av att behålla datan i Sverige.

”Förr låg datan någonstans där jag kunde se och titta på det. Det fanns en byggnad. Steget därifrån till en molnbaserad lösning innebär att du inte har kontroll på var det landar. Men med ett svenskt datacenter vet vi att väljer du det – så stannar det i det svenska datacentret.”

8.20 Förändrar detta synen på molntjänster för svensk offentlig sektor?

”Ja jag skulle säga att det håller på att förändras. Har det förändras fullt ut? Nej, vi behöver jobba och hjälpas åt tillsammans.”

9.42 Om att datacentren är de hållbaraste Microsoft byggt hittills.

”Det här bygger helt på förnybar energi. Det är zero-waste-datacenter, vilket innebär att allt ska återvinnas. Allt som står där är byggt för att tåla svensk kyla och värme, vilket innebär att vi kyler inte våra datacenter utan gör det med luft.”

10.20 Så viktigt är hållbarhet för Microsoft idag.

”Vi har en hållbarhetsstrategi som innebär att vi inte bara ska vara CO2-neutrala 2030, utan vi ska faktiskt vara CO2-negativa. Det innebär att vi inte bara måste förändra hur vi bygger saker, utan vi måste hitta på ny teknologi för att komma dit – för 2050 ska vi tagit bort hela vårt CO2-footprint, sedan 1975.”

11.15 Därför är det så viktigt.

”På en väldigt konkurrensutsatt marknad gäller det att hitta sin infallsvinkel. Säkerhet och tillgänglighet är starka parametrar, men just hållbarheten går in både i Brad Smiths och Satyas kynne – de vill lämna planeten i ett bättre skick än när vi kom hit.”

12.48 Tomas Frimmel om den kritik som riktats mot hemlighetsmakeriet runt datacentersetableringarna i Gävle och Staffanstorp.

”När vi har kommit till en nivå där vi känner att här har vi minst påverkan på miljön, vi har bra buy-in på hur vi ska jobba med kommunerna, här känns det som att vi kan etablera oss och skapa win-win – då är Microsoft väldigt snabba med att presentera att det är vi som står bakom det. Vi vill inte hamna i en situation där vi pratar om det – och sedan blir det inget. Jag har full respekt för att det kan uppfattas som hemlighetsmakeri, men det är det inte.”

12.37 Därför menar Microsoft att vägen till klimatneutrala organisationer går via molnet.

”Om du jämför att drifta och driva din egen serverpark med att lyfta upp till en molnbaserad lösning, så är det någonstans mellan 95–98 procent mer CO2-fördelaktigt att jobba i molnet.”

15.15 Om Microsoft cloud for sustainability.

“Det handlar om att de ger dig ett antal verktyg och redskap så att du kan plocka ut och automatisera datainsamlingen för att sedan göra faktabaserade beslut, mäta och få rekommendationer på vilka potentiella förändringar du kan göra.”

17.20 Om det ökade fokuset på energifrågor.

”Samhället har börjat titta på det. Under 90-blev ju infrastrukturen för IT-industrin till slut ohållbar, så alla företag fick hitta en ny arkitektur. Lite så känner jag när jag på lekmansnivå när man tittar på energiförsörjningen för Sverige. Vi har kanske inte riktigt knäckt koden ännu.”

18.45 Om teknikens roll i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle.

”Den stora biten är AI. Allt som har med att samla data, ta kvalificerade och klassificerade utkomster som gör att du förändrar någonting.”

20.46 Tomas Frimmels fem snabba favoriter.

24.46 Så har Microsoft ändrat sitt arbetssätt efter pandemin.

26.42 Så skapar man en arbetsplats dit folk verkligen vill komma.

”Vårt kontor är egentligen skapat för att spegla hur det ser ut hemma. Där finns mötesrum, öppna ytor, kaffe, balkonger… vi har försökt anpassa våra ytor utefter hur våra medarbetare vill samarbeta.”

28.40 Så kan du följa Tomas medan han blir varm i kläderna på vd-posten.

”På en väldigt konkurrensutsatt marknad gäller det att hitta sin infallsvinkel. Säkerhet och tillgänglighet är starka parametrar, men just hållbarheten går in både i Brad Smiths och Satyas kynne – de vill lämna planeten i ett bättre skick än när vi kom hit.”

- Tomas Frimmel, Microsoft Sverige

Nyfiken på fler avsnitt?

Patrik Patrique Monique Arnesson, grundare Forza Football, vd Ikonia
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Forza i blockkedjan – Patrik Patrique Monique Arnesson, Forza Football & Ikonia

Digitala Influencer-podden med Patrik Patrique Monique Arnesson, grundare Forza Football, vd Ikonia om att bygga blockkedjans motsvarighet till iPhone.

Sofia Thunberg, kognitionsvetare och robotutvecklare
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Älskade robot – Sofia Thunberg, kognitionsvetare och robotutvecklare

Digitala Influencer-podden med robotutvecklaren och kognitionsvetare Sofia Thunberg om kärleken mellan människa och maskin.

Stefan Ytterborn, vd och grundare CAKE
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Eldrivet motorcykelgäng – Stefan Ytterborn, vd och grundare CAKE

Digitala Influencer-podden med Cakes grundare och vd, Stefan Ytterborn, om utveckling och försäljning av elektriska motorcyklar. 

Mats Sällström, vd Everdrone
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

I stället för krig – drönare som räddar liv – Mats Sällström, vd Everdrone

Digitala Influencer-podden med Mats Sällström, vd Everdrone hur Everdrones teknik gjort Sverige först i världen med drönarlevererade hjärtstartare.

DIP Fredrik Jaegarn Kempf och Tilde 7licious Byström
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Storspelarna

Podd om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt med en av storspelarna Fredrik Jaegarn Kempf och Tilde 7licious Byström

DIP Fredrik liljegren, Dice
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Spelfabriken

Podd om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt med en av grundarna av speljätten DICE, Fredrik Liljegren.

DIP Dreamhack, Martin Öjes och Tomas Lyckedal
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: DreamHack

Specialavsnitt av Digitala Influencer-podden med två av DreamHacks nyckelspelare, Martin Öjes och Tomas Lyckedal.

DIP, Arne Fernlund
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Sveriges första exportsuccé

Specialavsnitt av Digitala Influencer-podden med Arne Fernlund som utvecklade Sveriges första exportsuccé, Space action.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Lia och Jenny
  Pressmeddelande

  Erfaren kreatörduo till Consid

  2022-09-30

  Den framgångsrika kreatörduon Jenny Milewski och Lia Eriksson rekryteras till it- och kommunikationsföretaget Consid. Med över 50 års gemensam erfarenhet ska duon stärka Consids CX-erbjudande.

  War Child lanserar utbildningsapp för att hjälpa barn i Ukraina
  Pressmeddelande, War Child

  Ny app ger ukrainska barn utbildning

  2022-09-29

  På uppdrag av Ukrainas utbildnings- och vetenskapsministerium har organsationen War Child lanserat, Can´t Wait to Learn, som hjälper ukrainska barn att fortsätta sin utbildning även under extrema förhållanden.

  Norge
  Norge, Pressklipp, Pressmeddelande

  Succéetablering i Norge

  2022-09-27

  It-företaget Consids expansion till Norge har blivit en succé. Efter bara ett halvår har kontoret redan ett 30-tal anställda och ytterligare ett tiotal är på väg in.

  Gefle IF Award
  Pressmeddelande, Sverige

  Maja Westling tilldelas Consid Gefle IF Award

  2022-09-24

  Årets Consid Gefle IF Award går till mittfältaren Maja Westling som spelar i Gefle IF:s damlag. Stipendiet delas ut för att uppmärksamma kvinnliga förebilder inom sporten.

  Ladda fler