Svensk rockstjärna inom legal tech

Podd med Joel Wickman, vd Legalbuddy

Lyssna direkt

En podcast om att stöpa om en konservativ bransch. Trevlig lyssning!

Svensk rockstjärna inom legal tech

Han har kallats en rockstjärna inom legal tech och grundade landets största juridiska webbplats, Lawline, redan 2005. Med åtskilliga förlorade timdebiteringar på sitt samvete, har Joel Wickman nu bestämt sig för att riva murarna runt affärsjuridiken, med nya bolaget Legalbuddy. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Joel Wickman hur det gick till när han och ett gäng kursare drog i gång Lawline i ren frustration över juristutbildningen. Han förklarar varför juridik är den perfekta branschen att digitalisera, hur gratis kunskap lockar betalande kunder och avslöjar varför han ändå tycker att de flesta byråer borde avstå AI den närmaste tiden.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.50 Så gick det till när Joel grundade Lawline.se 2005.

”Jag var i 20-årsåldern, pluggade juridik i Stockholm och så var vi några kursare som redan andra terminen reflektera över att det här var en yrkeslinje som var väldigt teoretisk. Så vi bestämde oss för att starta en frågelåda och ta in riktiga frågor i stället för tentafrågor.”

4.07 Då insåg Joel och kollegorna att det var mer än ett hobbyprojekt.

”När vi jobbat några år satt vi och tittade på Google Analytics och såg att det här höll på att bli en riktigt stor sajt med ett par hundra tusen besökare i månaden, utan en enda krona i marknadsföring. Så då satt vi och klurade och tänkte att det är nog möjligt att kommersialisera det här.”

4.51 Joel om sitt intresse för digitalisering.

”Jag har alltid tyckt att det har varit spännande med digitalisering och juridik. Jag har också jobbat med IT-rätt, som är det närmaste man kan komma, men inte riktigt brunnit för juridiken. Det är oerhört stor insats, oerhört många timmar, men det är ändå bara pappersarbete.”

7.59 Så gick det till när Joel startade Legal Buddy.

”Det började klia lite i entreprenörsådran och så träffade jag LegalWorks, som jag känner sedan tidigare, och vi beslutade oss för att dra i gång Legalbuddy och har drivit det sedan dess. Vi lanserade sajten i 2020, precis före pandemin.”

8.56 Detta är Legalbuddy.

”Väldigt kortfattat är Legalbuddy en digital bolagsjurist som hjälper företag som ännu inte har en egen bolagsjuristavdelning och tycker att det är rätt dyrt att köpa in juridik från advokatmarknaden – men har ett stort behov.”

10.06 Så var det att starta nytt mitt i pandemin.

”På papperet är tajmingen ganska bra, att börja med digitala produkter just i pandemin. Vi har över huvud taget inte blivit ifrågasatta för att vi inte har fysiska möten via plattformen, före pandemin var det en lång diskussion inom advokat- och juristbranschen.

10.56 Så ser abonnemangsformen ut.

”Vi har byggt en tier-baserad modell, där vi har ett enterprise-erbjudande med mer komplex funktionalitet, och så har vi ett mediumerbjudande och en billig tjänst mot de allra minsta företagen.”

11.49 Så ser typkunden ut.

”En scale-up – någon som ser att man kommer att ta in kapital eller har tagit in kapital, håller på med någon verksamhet som har någon form av verkshöjd, vanligtvis någon form av techlösning, och då börjar det hända ganska mycket inom juridiken. Man behöver ha koll på GDPR, IT-rätten och en hel del bolagsrätt.”

13.12 Om gratistjänsterna som inkörsport till resten.

”Det handlar om att vända på tanken att men är proprietär och håller på kunskap.   Nyckeln är att dela kunskap. All kunskap, alla utredningar, alla frågor och svar, dem ska vi inte ta betalt för utan publicera, och på så sätt skapar man leads och så har man en funnel in för att teckna upp sig på vår premiumtjänst eller köpa rådgivning.”

14.41 Så funkar Legalbuddy rent praktiskt.

”Vi har kostnadsfri rådgivning. Du kan boka ett coachingmöte via vår plattform, du kan ställa en juridisk fråga, och när du väl behöver ha ett avtal då har vi slagit ihop processen.”

16.17 Dessa områden satsar Legalbuddy på.

”Vi har börjat med de lågt hängande frukterna – avtalshanteringen. Vi vill ha en one-stop-shop där man kan sköta sin juridik utan att det kostar skjortan. Men sedan jobbar vi med komplex rådgivning högt upp i den juridiska förädlingskedjan också, och där finns många processer som man också kan identifiera, som är semi-administrativa och kan automatiseras.”

17.25 Så mycket billigare är det att använda Legalbuddy i stället för en traditionell advokatbyrå.

”Vi tar 600 kronor i månaden för vårt mediumabonnemang där det ingår fri juridisk vägledning och alla våra automatiserade avtalsmallar. Om du ska jämföra: om du ska skriva ett konsultavtal och går till en advokatbyrå, då kanske det kostar 15 000 kronor.”

18.46 Detta menar Joel med att han vill ”stöpa om hela juristbranschen”.

”Jag tycker att juristbranschen är en av ganska få branscher som fortfarande är disruptiva, det vill säga att det finns en låg innovationsgrad bland leverantörerna och samtidigt finns det ett stort kundbehov, så det är en optimal bransch att komma in med digitala verktyg och stöpa om.”

20.13 Dessa är Legalbuddys konkurrenter.

”Bland annat Lexly som varit med länge i branschen, ända sedan vi startade Lawline, och nu på senare tid PocketLaw.”

21.06 Om expansionsplanerna.

”Vår vision är att skala den här produkten och då kan man inte foksuera på den svenska marknaden, utan det gäller att från början bygga, och ha mindsetet att lansera det här i flera länder. Vi har byggt vår plattform som en plug and play-plattform.”

21.55 Så har mottagandet varit.

”Mottagandet har varit bra. Det är inte alltid enkelt att sälja en ny produkt som folk inte kan relatera till, men när vi väl demar vår produkt så blir kunderna väldigt, väldigt positiva.”

23.02 Om att nå branscher som sällan använder sig av bolagsjurister.

”Ta hantverksbranschen, där man har väldigt låg juridisk mognad, samtidigt som det är väldigt mycket tvister. För att den typen av kunder ska börja arbeta mer proaktivt med juridiken och se värdet i juridik för att slippa dyra tvister när man kört i diket, så är nog första steget att ta de digitala produkterna helt och hållet och komma ner i ett lågt pris.”

23.40 Därför är AI inte det första juristbranschen borde börja jobba med.

”AI fungerar väldigt bra på juristbranschen, men det gäller att du har väldigt bra ordning på dina data-set, så steg ett är ju att börja strukturera data och ha mycket data, annars är AI värdelöst. Själva koden och mjukvaran finns ju tillgänglig, det svåra är att träna AI, för du behöver mycket data.”

24.57 Joel Wickmans Fem snabba favoriter.

27.35 Finns de stora advokatbyråerna kvar om tio år?

”Ju högre upp i den juridiska förädlingskedjan man jobbar på högre strategisk nivå, desto större existensberättigande har man. Den breda juridiken är lättare att automatisera, där tror jag att det är svårare för de där små som inte är så specialiserade att kunna finnas kvar.”

28.17 Joel Wickman rekommenderar en gäst till kommande poddar.

28.49 Så följer du Joel Wickman och Legalbuddy framöver.

”Jag har alltid tyckt att det har varit spännande med digitalisering och juridik. Jag har också jobbat med IT-rätt, som är det närmaste man kan komma, men inte riktigt brunnit för juridiken. Det är oerhört stor insats, oerhört många timmar, men det är ändå bara pappersarbete.”

Joel Wickman

Nyfiken på fler avsnitt?

Lena Lindgren Schelin, generaldirektör Integritetskyddsmyndigheten
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Övervakar övervakarna – Lena Lindgren Schelin, Integritetskyddsmyndigheten

En podcast om data i rätta händer och dataskydd. Lyssna till Lena Lindgren Schelin, generaldirektör Integritetskyddsmyndigheten.

Christopher Engman, grundare Mine Storage
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Energilagring – nytt guld i nedlagda gruvan – Christopher Engman, grundare Mine Storage

En podcast om att lagra energi i ett fossilfritt samhälle. Lyssna till Christopher Engman, grundare Mine Storage.

Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Cyberrymdens väktare – Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum

En podcast om cybersäkerhet och samarbete på alla nivåer. Lyssna till Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum.

Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddare, DataTjej
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Tech – en typisk tjejgrej | Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddare, DataTjej

En podcast om vikten av representation och förebilder inom it- och techbranschen. Lyssna till Gabriella Norman, DataTjej.

Josephine Forssjö, innehållschef Acast
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Gör dig hörd – Josephine Forssjö, innehållschef Acast

En metapodcast om poddar i det öppna ekosystemet och att lyckas med en podd år 2023. Lyssna till Josephine Forssjö, innehållschef Acast.

Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor.
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Hackar bäst som hackar först – Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor

En podcast om cyberbrottslighet och nätspioner: "Hackar bäst som hackar först ". Lyssna till Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor.

Shina Hagh, grundare och vd, Bashi
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Rätt vård med rätt språk – Shina Hagh, grundare och vd Bashi

Podcast om digitala verktyg som kan minska frustrationen i vården. Lyssna till Shina Hagh, grundare och vd, Bashi.

William Bergh, vd och grundare Cling Systems
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital gruva för batterimetaller – William Bergh, vd och grundare Cling Systems

Digitala Influencer-podden om resan mot en cirkulärekonomi för batterier. Lyssna till William Bergh, vd och grundare, Cling Systems.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Consid deltar i
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid deltar i ”Rebuilding Ukraine”

  9 timmar sedan

  Vid ett högnivåmöte på Norrsken Foundation höll Consids hållbarhetsansvariga, Nathalie Besèr, nyligen ett föredrag om hur Consid fokuserar på psykosocialt stöd och digital utbildning  till de ukrainska barnen.

  Trelleborgs Allehanda - Debatt Ukraina
  Consid i media, Pressklipp, Pressmeddelande, Sverige, Trelleborg, War Child

  Consid i pressen: Företagen måste göra mer för Ukraina

  1 dag sedan

  Olof Odier, kontorschef för Consid skriver i Trelleborgs Allehanda om hur även företag måste kliva in och stötta Ukraina. Consid tog tidigt beslutet att bistå med både ekonomiskt stöd till de som drabbats och erbjöd även flyktingar från kriget möjligheten att flytta till Sverige tillsammans med sina familjer och få arbeta på företaget. 

  SYDÖSTRAN
  Consid i media, Karlskoga, Pressmeddelande, Sverige

  Consid i pressen: ”Vi söker ständigt nya kollegor”

  2023-03-22

  Sydöstran intervjuar Elin Santonsson och Patrik Assarsson på Consid i artikelserien "Här finns jobben". I artikeln får man läsa om Consids tillväxt, det ständiga behovet av nya medarbetare och vad it faktiskt innebär. 

  Dagens Opinion
  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Dagens Opinion rapporterar om Consids AI-erbjudande

  2023-03-20

  Dagens Opinion rapporterar om Consids kommunikationserbjudande och hur det senaste inom AI påverkar erbjudandet. 

  Ladda fler