Tech – en typisk tjejgrej

Podd med Gabriella Norman, DataTjej

Lyssna direkt

En podcast om vikten av representation och förebilder inom it- och techbranschen. Trevlig lyssning!

Tech – en typisk tjejgrej

Medan det fattas tiotusentals hjärnor i techbranschen råder det oproportionerligt stort underskott på kvinnor och ickebinära. Det här sliter föreningen DataTjej för att ändra på, och med över 4000 medlemmar i landet visar de att det knappast är intresset för tech som saknas. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddskapare hos DataTjej, om det arbete de gör för att locka in och behålla kvinnor och ickebinära i branschen. Hon berättar också om sin ambition att lyfta fram fler förebilder än superhjältarna i sin podd, om hur tjejer kodar utan att själva fatta det och hur hon själv funnit sitt kall inom medicinska mjukvaror, efter att motvilligt ha tvingats ta en kurs i programmering.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.54 Detta är Datatjej.

Vi är en ideell organisation för icke-binära och kvinnor inom data och IT. För att vara medlem krävs bara att man har ett intresse för data och IT. Vi vill ha in fler tjejer och icke-binära i databranschen, men också få dem som redan är här att stanna kvar.

2.29 Därför behövs Datatjej.

”När jag pluggade på KTH släppte de en tygpåse där det stod ’the future is too important to be left to men’, och det tycker jag är ett rätt bra säg.”

3.57 Därför ser det ut som det gör.

”Man kan prata om bristen på representation och förebilder. Många yngre män ser äldre män som jobbar med de här typen av yrken och tar en roll. Det finns också mycket stereotyper kring vad en tjej är vad en tjej ska ha för hobbies.”

5.05 Gabriella om hur hon tvingades in i programmering.

”Jag har pluggat civilingenjör inom medicinsk teknik på KTH och då var det obligatoriskt att läsa programmering inom kandidaten. Jag var skiträdd innan och tänkte att ’det här kommer blå så svårt, nu måste jag verkligen hänga med’. Men så kändes allt bara logiskt och rimligt.”

5.43 Om den bild som samhället förmedlar av data och it.

”Min bild av den här världen var ju mycket smalare än vad det är. Jag hade ingen aning om att man kan jobba som produktägare och den typen av roller när jag pluggade.”

6.36 Om vikten av att synliggöra de vanliga techtjejerna.

”Jag tycker att det är viktigt att inte bara synliggöra superhjälteidealet – de som är hur duktiga som helst och viger sina liv åt sina jobb. För det finns jättemånga som har ett kul jobb och trivs med det, men också har ett helt liv vid sidan av jobbet, som många fler människor kan inspireras av.”

8.08 Så länge har DataTjej funnits.

”Vi har funnits länge – sedan 1998 – så vi firade 25 år nyligen.”

8.26 Detta gör DataTjej.

”Bland annat har vi företagsevent där studenter får möjlighet att träffa företag i en trygg miljö, sedan har vi också medlemsevent – det kan vara utbildande eller bara häng – och vi har ett mentorsprogram där medlemmar i alla åldrar kan få en mentor. Vi har även podden och så har vi en stor konferens varje år.”

10.29 Tar tjejer en annan väg in i branschen?

”Ja, när jag var tonåring hade alla en egen blogg, men man förstod inte att det man gjorde var att programmera sin egen blogg. Där tror jag det var många tjejer som kom i kontakt med det, men man beskrev det aldrig som det – man gjorde det bara fint på sin blogg.”

12.40 Om behovet av att männen också tar tag i frågan.

”Vi har faktiskt nyligen infört på prov i mentorskapsprogrammet att även män får vara mentorer, just för att vi ofta har brist på mentorer, för det finns många kvinnor som vill komma in i branschen och det finns inte tillräckligt många mentorer.”

14.53 Om problemet med att rikta sig mot ickebinära samtidigt som man heter DataTjej.

”Det är ju övervägningen kring varumärket versus att ha ett mer inkluderande namn. Och den diskussionen pågår kontinuerligt.”

15.07 Om den podd som Gabriella driver inom DataTjej.

”Jag försöker hålla en ganska tekniskt låg nivå i podden. Även om man går i gymnasiet och tyckte att programmering var det tråkigaste man gjort, så ska man kunna hänga med och bli inspirerad och förstå vad det är de olika gästerna jobbar med och vad branschen innebär.”

16.39 Gabriella Normans Fem snabba favoriter.

20.06 Gabriella om sitt jobb med medicinska mjukvaror.

”Just nu är det väl en liten boom runt analys av data. Så det är olika system där man skickar in labbprover eller realtidsdata, och en algoritm som företaget har utvecklat ger ett svar. Mitt jobb är att sätta upp infrastrukturen och även hjälpa till med algoritmerna, där det blir alltmer AI.”

21.03 Om fördelen med att ha en viss medicinsk bakgrund i den här sortens jobb.

”Man kan så klart lära sig de här sakerna och komma in i branschen, men jag känner att jag har haft stor nytta av att ha pluggat medicinsk teknik, man följer en hel del standarder och regelverk, men hänger också bättre med i medicinska termer.”

23.00 Har man rätt förutsättningar i branschen idag som tjej?

”Jag tycker det, och jag tycker att man är betydligt mer medveten idag än man var bakåt i tiden, men jag tror fortfarande inte vi har kommit ifrån att det finns en bias i att män kan se en likasinnad i en yngre man, och bli en informell mentor för att man känner igen sig så mycket.”

25.58 Gabriella rekommenderar en gäst till kommande poddar.

26.52 Så ser kulturen ut på de bolag där kvinnor och ickebinära faktiskt vill jobba.

”Där finns en spridning i personer – en diversity over all – som gör att det blir en öppnare och mer inbjudande miljö. Att vara ensam tjej i en grupp med många olika typer av människor, det tror jag inte känns lika jobbigt som om det är en väldigt uniform grupp.”

28.11 Så gör du för att komma åt Gabriellas podd och engagera dig i DataTjej.

”När jag pluggade på KTH släppte de en tygpåse där det stod ’the future is too important to be left to men’, och det tycker jag är ett rätt bra säg.”

Gabriella Norman

Nyfiken på fler avsnitt?

Christopher Engman, grundare Mine Storage
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Energilagring – nytt guld i nedlagda gruvan – Christopher Engman, grundare Mine Storage

En podcast om att lagra energi i ett fossilfritt samhälle. Lyssna till Christopher Engman, grundare Mine Storage.

Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Cyberrymdens väktare – Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum

En podcast om cybersäkerhet och samarbete på alla nivåer. Lyssna till Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum.

Josephine Forssjö, innehållschef Acast
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Gör dig hörd – Josephine Forssjö, innehållschef Acast

En metapodcast om poddar i det öppna ekosystemet och att lyckas med en podd år 2023. Lyssna till Josephine Forssjö, innehållschef Acast.

Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor.
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Hackar bäst som hackar först – Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor

En podcast om cyberbrottslighet och nätspioner: "Hackar bäst som hackar först ". Lyssna till Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor.

Joel Wickman, vd Legalbuddy
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Svensk rockstjärna inom legal tech – Joel Wickman, vd Legalbuddy

Podcast om digitala verktyg som kan minska frustrationen i vården. Lyssna till Shina Hagh, grundare och vd, Bashi.

Shina Hagh, grundare och vd, Bashi
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Rätt vård med rätt språk – Shina Hagh, grundare och vd Bashi

Podcast om digitala verktyg som kan minska frustrationen i vården. Lyssna till Shina Hagh, grundare och vd, Bashi.

William Bergh, vd och grundare Cling Systems
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital gruva för batterimetaller – William Bergh, vd och grundare Cling Systems

Digitala Influencer-podden om resan mot en cirkulärekonomi för batterier. Lyssna till William Bergh, vd och grundare, Cling Systems.

Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Alltid i ditt flöde – Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef Cure Media

Digitala Influencer-podden om kraften i influencer marketing och långvariga relationer. Lyssna till Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Dagens Opinion
  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Dagens Opinion rapporterar om Consids AI-erbjudande

  2 dagar sedan

  Dagens Opinion rapporterar om Consids kommunikationserbjudande och hur det senaste inom AI påverkar erbjudandet. 

  Consid i NWT.
  Pressmeddelande, Sverige

  NWT rapporterar om Consids unika företagskultur

  2023-03-15

  NWT publicerar ett omfattande reportage om Consids unika företagskultur. I artikeln kan man läsa att "vägen till framgång är medarbetare som trivs på jobbet". Följ med reportern på ett besök i det gamla postkontoret i Karlstad.

  Hamburg
  Pressmeddelande, Sverige

  Rekordetablering av Consid i Hamburg

  2023-03-14

  Consid har fått en fantastisk start med sin expansion till Hamburg, Tyskland. Med en dedikerad försäljningschef och ett team på cirka 20 anställda är företaget redo att göra en varaktig inverkan på den tyska marknaden.

  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  IDG: Hon ska leda Consids nya datasatsning

  2023-03-13

  Bland de senaste “branschflyttarna” riktar IDG.se och Computer Sweden strålkastarljuset på Consids topprekrytering och datasatsning. Carolina Mohlin är ett välkänt namn med över 15 års erfarenhet inom it- och konsultbranschen, inklusive ledande roller på Advectas och Capgemini. 

  Ladda fler

  Anpassa dina datapreferenser

  Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies. Läs mer på vår sida om datahantering och cookies.

  Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.

  Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.

  Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.

  Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.