Podcast om WCAG & tillgänglighet på webben

Om WCAG: vad webbdirektivet innebär, när och var det gäller, och att anpassa frontendutveckling för bästa möjliga tillgänglighet på webben.

UTVECKLA #14: WCAG med Jon Fredelius

Vad är WCAG? Hur gör man för att försäkra sig om att sin hemsida är WCAG-anpassad? Vilka är de fyra WCAG-grundprinciperna? Kan ett tillgänglighetsdirektiv vara roligt? Och hur går det egentligen för Tobias på Simons WCAG-quiz? Allt detta och mycket mer får du lära dig i avsnitt 14 av UTVECKLA med Jon Fredelius, frontendutvecklare på Consid.

Länkar från avsnittet:

Verktyg:
Plugins för webbläsaren:
  • Web Disability Simulator — simulera handikapp (Chrome)
  • Funkify — simulera handikapp (Chrome)
  • Axe Accessibility — analysera HTML på en webbsida (Chrome, Firefox)
  • SiteImprove — analysera HTML på en webbsida (Chrome)
  • Web developer — multiverktyg (Chrome, Firefox)

Rättelse från Jon: De datum då kraven börjar gälla är; (1) 23 septemebr 2019 för nya webbplatser, (2) 23 september 2020 för befintliga webbplatser samt tidsberoende media och (3) 23 juni 2021 för publika appar. För exakta datum då WCAG träder i kraft och vad du som organisation ska ha koll på till dess – gå till webbriktlinjer.se för att ta del av DIGGS officiella riktlinjer för hur man bör arbeta med webbplatser i offentlig sektor.

– Skillnaden mellan WCAG 2.0 och 2.1 är att man lagt till fler riktlinjer. Bland annat auto complete-attribut på formulär och tydligare kontrast mellan länktext och brödtext.

Jon Fredelius