Recept till kräftskivan

KUL det ska bli att laga lite mat va? Som du kanske ser så är det bara fyra recept men fler ingredienser och rätter i inköpslistan. Detta är för att övriga rätter inte behövs tillagas, så köp den sås du önskar ha, baguetter från ditt bästa bageri, ostar från din favorit-chark och fikonmarmeladen du vet är godast.

Västerbottenpaj

Ingredienser: 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g smör

0.5 tsk salt

3 msk kallt vatten

Fyllning:

3 ägg

3 dl grädde

2 krm grovmald svartpeppar

6 dl riven Västerbottensost

Såhär gör du: 

  1. Nyp ihop mjöl, smör och salt till en smulig massa.
  2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.3.
  3. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel och ställ kallt ca 10 min.
  4. Förgrädda ev 10 min.
  5. Vispa ihop ägg, grädde och peppar.
  6. Lägg osten i pajskalet och häll äggstanningen över.
  7. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen stelnat och fått fin färg, ca 30 min.

Krossad potatis med västerbottenost och löjrom

Ingredienser: 

900 g mandelpotatis

3 dl riven Västerbottensost

2 dl gräddfil

80 g stenbitsrom eller liknande

0.5 rödlök, finhackad

dill, till garnering

Gör såhär:

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Låt ånga av och fördela på en ugnsplåt.
  2. Krossa dem med en stekspade så de blir platta men ändå håller ihop.
  3. Strö över ost och gratinera mitt i ugnen till fin färg, 10–15 min.
  4. Klicka ut gräddfil och rom på potatisarna.
  5. Toppa med lök och garnera med dill. 

Sallad

Skär och lägg nedan i en skål/på ett fat.

  • Fetaost
  • Sallad (valfri)
  • Bladspenat
  • Soltorkade tomater
  • Pumpakärnor
  • Gurka 
  • Sockerärtor
  • Rödlök 
  • Majs (helst färsk)

Pavlova med jordgubbar

Ingredienser: 

Maräng

4 äggvitor

2.5 dl strösocker

2 tsk majsstärkelse

1 tsk vitvinsvinäger

 

Jordgubbssås

250 g jordgubbar

1.5 msk strösocker

 

Till servering

3 dl vispgrädde

250 g jordgubbar

 

Såhär gör du: 

  1. Sätt ugnen på 150°. 
  2. Vispa äggvitorna med hälften av sockret tillett skum med elvisp. 
  3. Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa till en fast och glansig maräng.
  4. Vispa snabbt ner majsstärkelse och vinäger. 
  5. Skeda upp marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper i form av en cirkel med endiameter på ca 18 cm.
  6. Sänk ugnsvärmen till 120° och grädda marängen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. 
  7. Stäng av ugnsvärmen och låt marängen stå kvar tills den kallnat.

Jordgubbssås:

  1. Mixa jordgubbarna med socker till en slät sås

Garnering:

  1. Skär jordgubbarna
  2. Vispa grädden fluffig
  3. Garnera fint på tårtan

Undrar du något? Hör av dig!