Ihop räddar liv i brandskydds­kampanj

Räddningstjänsten Syd nådde många kostnadseffektivt med rätt strategi

Att det är viktigt att ha fungerande brandvarnare och alltid hålla koll på spisen är budskap som alla kan hålla med om. Men att tänka på brandskyddet hemma är ändå lätt att glömma, inte minst mitt i julstressen. Med kampanjen ”Vi är inte först på plats. Du är” för Räddningstjänsten Syd satte vi fokus på kraften i gemensamt ansvar, med enkla budskap och känslomässigt laddade bilder.

Utmaningen

Räddningstjänsten Syd ansvarar för räddningstjänsten i Malmö, Lund, Burlöv, Eslöv, Kävlinge. En viktig del av uppdraget är att sprida kunskap om olycksrisker och vad man kan själv kan göra för att undvika att bli drabbad. Varje vinter genomförs därför en brandskyddskampanj och för 2022 ville man satsa lite extra på synlighet genom en utomhuskampanj och annonsering i sociala medier.

– Det är ofta en utmaning att skapa intresse för brandskyddsfrågor. Vi vet hur viktigt det är att kunna skydda sig mot bränder och andra olyckor. Men det kan vara svårt att nå ut på ett bra sätt med den typen av budskap, säger Anna Abrahamsson, kommunikationschef på Räddningstjänsten Syd.

Målet med kampanjen var att uppmana människor att testa brandvarnare och undvika brandfaror, särskilt kring den vanligaste brandorsaken i hemmet – spisen. Dessutom ville man förmedla trygghet kring att Räddningstjänsten kommer när det behövs. Men utan att skrämmas och utan pekpinnar.

Den primära målgruppen för kampanjen var alla som bor och verkar i upptagningsområdet, med extra fokus på unga människor.

Lösningen

Forskning kring beteendeförändrande kommunikation visar att kampanjer fungerar bättre om de tar en kollektiv approach – hur kan vi förändra något tillsammans med andra? I vårt kommunikationskoncept var den gemensamma känslan central.

Vi ville visa hur individen tillsammans med räddningstjänsten kan arbeta för att förhindra olyckor. Idén om att ”Ihop kan vi rädda liv” visualiserades genom sammanslagna bilder med brandmän från Räddningstjänsten Syd tillsammans med vanliga människor i en julig miljö.

För att täcka in målgruppen valdes två bildmotiv, ung man + kvinnlig brandman respektive äldre kvinna + manlig brandman. Bilderna kompletterades med enkla, uppmanande budskap om att testa brandvarnarna och hålla ett extra öga på julmaten. Allt avslutat med en önskan om en fridfull jul från Räddningstjänsten Syd.

Vi tog även fram en animering med julmusik och en uppmaning att testa brandvarnarna i december.

Resultatet

Under två veckor i december visades kampanjen på sammanlagt 155 stortavlor i de fem kommunerna. Utomhuskampanjen kompletterades med annonsering på Facebook och Instagram, med start på Nordiska brandvarnardagen den 1 december och en landningssida på rsyd.se med tips om skydd mot bostadsbränder. Den primära målgruppen för kampanjen på sociala media var ungdomar 16 – 24 år och den sekundära 24 – 65+ år.

Totalt nåddes en räckvidd om 105 000 personer med ett CPM om 21 kr, ett mycket bra resultat för den här typen av kommunikation.

– Vi har fått väldigt fin respons på kampanjen och det material som togs fram där vi också har egna medarbetare som medverkar. För oss var det viktigt att kampanjen skulle kännas autentisk, såväl inom organisationen som för allmänheten, och att vi kunde förmedla både allvar och omtanke. Det tycker jag att vi har lyckats med, avslutar Anna Abrahamsson.

Vill du veta mer?

Lämna dina uppgifter så hör vi av oss.

  Ta del av fler referenser

  Mathems intranät, Sitevisionlösning av Consid
  3 min lästid
  Referens

  Lättillgängligt hem för Mathems medarbetare – blev en samhällsviktig tjänst

  Intranätet “Checkout” är nu ett lättillgängligt och gemensamt hem för alla medarbetare, oavsett roll. Med automatisk inloggning via singel-sign-on eller via Bank-Id har medarbetarna åtkomst till intern kommunikation som underlättar det dagliga arbetet och bygger vi-känsla.

  Kategorier: Intranät
  Webb Green Cargo
  3 min lästid
  Referens

  Green Cargo avtäcker ny webb med ökat kund- och hållbarhetsfokus

  Green Cargo har lanserat en ny och användarvänlig webbplats, som är anpassad efter dagens höga krav. Fokus ligger på funktionalitet och prestanda.

  Kategorier: Sitevision, Webb
  Elitfönsters nya kundwebb, mobil och laptop
  2 min lästid
  Referens

  Elitfönsters kundwebb driver på lönsamheten – senaste tillskottet bland flera nya digitala plattformar

  Sveriges ledande fönstertillverkare, Elitfönster, lanserar nu en ny webbplats. Målsättningen är att förbättra kundupplevelsen och att göra det lättare att köpa fönster.

  Kategorier: Webb
  Mjölby kommun, webb Mjolby.se
  2 min lästid
  Referens

  Ny webb med maxbetyg i tillgänglighet och integrerad AI

  Mjölby kommun har sjösatt sin nya webb, mjolby.se. Ambitionen är att besökarna snabbt ska kunna hitta information och utföra sina ärenden.

  Kategorier: Sitevision, Tillgänglighet, Webb
  Ladda fler