Ny webb med maxbetyg i tillgänglighet och integrerad AI

Mjölby kommun

Mjölby kommun har sjösatt sin nya webb, mjolby.se. Ambitionen är att besökarna snabbt ska kunna hitta information och utföra sina ärenden. Webben har även fått betyg 5 av 5 efter flera tillgänglighetstester – som testar att webben följer EU:s webbdirektiv och tillgänglighetsriktlinjerna WCAG.

Utmaningen

Mjölby kommuns webbplats har över en miljon besök varje år. Den är viktig för kontakten med kommunens invånare, presumtiva medarbetare och företag.

– Mjolby.se är en prioriterad kommunikationskanal. Det var viktigt för oss att bygga en webbplats som möter olika behov hos användarna. På köpet blir kommunens webb mer ändamålsenlig och användbar för alla, säger Eva Rådander, marknads- och kommunikationschef på Mjölby kommun.

Lösningen

Mjolby.se har tillgänglighetsanpassats från grunden, efter de krav som finns på att offentliga webbplatser ska vara tillgängliga. Det underlättar till exempel för besökare som använder skärmläsare.

– Vi har också integrerat artificiell intelligens på webbplatsen. Det innebär att besökarna får förslag på innehåll baserat på tidigare sökningar, årstid med mera. Att vi byggde integrationen till lediga jobb var också ett lyft, säger Lis-Anna Engstrand, webbstrateg på Mjölby kommun och ansvarig för webben.

Arbetet med den nya webben har gått mycket snabbt. På mindre än ett halvår har kommunen, tillsammans med Consid utvecklat mjolby.se.

– Arbetet har präglats av täta kontakter och gott samarbete. Projektet har rullat på väldigt bra och det har varit kul att arbeta tillsammans med Mjölby kommun, säger Mårten Björk, projektledare från Consids sida.

Samtidigt har Consid även utbildat ett 50-tal webbredaktörer i den nya webbplatsen. Webblösningen är i enlighet med Sitevision-standard, för att skapa en framtidssäker webbplats som är lätt att använda för redaktörerna.

Resultatet

Lanseringen av den nya webben blev lyckad.

– Vi har fått mycket feedback. Det vi har hört är att webbplatsen är fräsch och känns modern både utseendemässigt och med de nya funktioner som vi har infört, säger Lis-Anna Engstrand.

Den nya webben placerar sig dessutom på nummer 10 bland nära 300 undersökta kommuner av Webperf vad gäller tillgänglighet, optimering av prestanda, personlig integritet och informationssäkerhet. Webben har även fått betyg 5 av 5 efter flera tillgänglighetstester – som testar att webben följer EU:s webbdirektiv och tillgänglighetsriktlinjerna WCAG.

– Det har varit otroligt spännande att få ta fram webben, tillsammans med kommunen. Nu fortsätter arbetet med att utveckla webbplatsen och skapa innehåll, säger Ellinor Hallett som varit techlead, tagit fram koncept och design och utvecklat lösningen från Consids sida.

Vill du veta mer?

Lämna dina uppgifter så hör vi av oss.

  Ta del av fler referenser

  Mathems intranät, Sitevisionlösning av Consid
  3 min lästid
  Referens

  Lättillgängligt hem för Mathems medarbetare – blev en samhällsviktig tjänst

  Intranätet “Checkout” är nu ett lättillgängligt och gemensamt hem för alla medarbetare, oavsett roll. Med automatisk inloggning via singel-sign-on eller via Bank-Id har medarbetarna åtkomst till intern kommunikation som underlättar det dagliga arbetet och bygger vi-känsla.

  Kategorier: Intranät
  Räddningstjänsten syd kampanj
  2 min lästid
  Referens

  Ihop räddar liv i brandskyddskampanj

  Med kampanjen ”Vi är inte först på plats. Du är” för Räddningstjänsten Syd satte vi fokus på kraften i gemensamt ansvar, med enkla budskap och känslomässigt laddade bilder.

  Kategorier: Kampanj
  Webb Green Cargo
  3 min lästid
  Referens

  Green Cargo avtäcker ny webb med ökat kund- och hållbarhetsfokus

  Green Cargo har lanserat en ny och användarvänlig webbplats, som är anpassad efter dagens höga krav. Fokus ligger på funktionalitet och prestanda.

  Kategorier: Sitevision, Webb
  Elitfönsters nya kundwebb, mobil och laptop
  2 min lästid
  Referens

  Elitfönsters kundwebb driver på lönsamheten – senaste tillskottet bland flera nya digitala plattformar

  Sveriges ledande fönstertillverkare, Elitfönster, lanserar nu en ny webbplats. Målsättningen är att förbättra kundupplevelsen och att göra det lättare att köpa fönster.

  Kategorier: Webb
  Ladda fler