Sömlös upplevelse när Piab fick ny partnerportal

Efter att 2021 lanserat en ny webbplats åt Piab uppstod behovet att även omforma partnerportalen My Piab. Läs mer om hur vi hjälpte Piab bryta ny digital mark med sin nya partnerportal.

Utmaningen 

Consid fick förtroendet att ta fram en ny, lättnavigerad, datadriven och leadsgenererande webbplats åt Piab. Denna lanserades våren 2021 och fick ett varmt mottagande av såväl medarbetare som av Piabs återförsäljare och kunder. I samband med detta uppstod ett behov av att också omforma partnerportalen My Piab och konfigurationstjänsten för Piabs produkter.

My Piab syftar till att förenkla partnerskap och affärsrelationer med Piab. Därför efterfrågades en tjänst som hade samma grafiska uttryck som resten av Piabs webb, och med fortsatt inbyggd leadshantering för att underlätta flödet av leads mellan Piab och återförsäljare. Dessutom skulle tjänsten bidra till att hålla kunskapsnivån hög hos återförsäljare och partners, genom att tillgängliggöra Piabs befintliga utbildnings- och presentationsmaterial, faktasök och nyhetsbank, samt ärendehantering mellan Piab och återförsäljare.

Konfiguratorn är en tjänst där kunden kan anpassa en grundprodukt efter sitt specifika behov och därefter begära offert eller lägga order. Denna behövde ett nytt, mer överskådligt och intuitivt användargränssnitt, samt knytas ihop med orderflödet. Det fanns också önskemål om att förändra inloggningsprocessen så att denna skedde före, i stället för efter konfiguration, för att minska frustration hos kunderna och beställningsbortfall.   


Lösningen

My Piab försågs med ny kostym med samma grafiska uttryck som Piabs övriga webb. Denna byggdes i Optimizely och integrerades med Salesforce via REST-API. På så sätt blir leadshanteringen smidig och överskådlig för Piabs återförsäljare och partners, som kan se alla tilldelade leads direkt i My Piab. Samma sak gällde felrapportering och återkoppling som också den syns direkt i My Piab.

I syfte att hålla kunskapen hög i återförsäljarleden valde Piab att flytta utbildningsdelarna till en extern plattform som nås från en framträdande plats på användarens dashboard på startsidan. Eftersom målgruppen ofta har en stor kunnighet om Piabs produkter och tjänster lades ett stort fokus på sök-funktionen, som fick en mer framträdande plats på startsidan.

En ny inloggningsfunktion skapades för konfiguratorn, där inloggning krävs för att kunna inleda konfigurering. Konfiguratorn förseddes med nytt, skräddarsytt användargränssnitt byggt i Optimizely och Zurb foundation, integrerat med Piabs backendtjänst Tacton. Stort fokus lades på användarupplevelsen. Konfigurationsvalen förseddes med rullist och varje produkt fick en motsvarande 3D-modell där användaren tydligt kan se resultatet av olika konfigurationer. I gränssnittet byggdes även in en användarvänlig återkoppling i fall av konflikter i konfigurationsval, så att användaren får ett tydligt felmeddelande som förklarar vad problemet är med vald konfigurationsuppsättning. En möjlighet att ladda ner CAD-filer på konfigurationsuppsättningen finns också, så att kunden kan ta dessa direkt till relevant ingenjör.

Produkterna förseddes med prisinformation och information om tillgänglighet. Konfiguratorn kopplades också samman med Piabs affärssystem, så att användaren har möjlighet att lägga varan i varukorgen och checka ut, alternativt skicka en offertförfrågan, beroende på behörighet.

Resultatet

– Det är verkligen kul att se hur Piab återigen bryter ny digital mark. Man sammanväver affär, användare och teknik för att förenkla och effektivisera användarresan på ett sätt som skapar värde för både slutanvändare och verksamhet, konstaterar Fredrik Därth, projektledare på Consid Kalmar.

Anette Lantz, Digital Experience Analyst på Piab, är nöjd med samarbetet:

– Tidsplanerna för projekten har reviderats längs vägen på grund av ändrade förutsättningar och Consid har varit flexibla när vi har behövt omprioritera. Vi ser Consid som en långsiktig partner och vi har fått ett eget, dedikerat team för de här projekten, vilket vi uppskattar.

Piab har nu fått en grafiskt tilltalande och användarvänlig partnerportal i form av My Piab, som både ser ut och känns som de andra delarna av Piabs webb.

– Det är visserligen en 1–1 lösning jämfört med tidigare partnerportal, men återkopplingen som vi har fått från våra partners är att den är modernare och fräschare, att det är enklare att navigera sömlöst och växla mellan piab.com och My Piab. Det har blivit en multisajt som vi nu kommer att bygga vidare på, säger Anette Lantz.

My Piab effektiviserar och underlättar leadshanteringen för återförsäljare och partners, tillgängliggör utbildning, informationsinhämtning och att rapportera in incidenter och få återkoppling på dessa. Men mest uppskattad är den nya sökfunktionen, där resultat från både My Piab och piab.com numera presenteras, säger Anette Lantz.

– Det är en klar förbättring. Våra partners rör sig ständigt mellan My Piab och de publika sidorna och vet inte alltid var de hittar vad. Med det nya söket får de upp träffar från båda webbplatserna.

Den nya konfiguratorn har mottagits väl, konstaterar Piabs Anette Lantz. Färre konfigureringar inleds visserligen numera, i och med att användaren först behöver logga in, men desto fler slutförs.

– Kunderna blir nöjda i stället för frustrerade, så trots att vi har färre inledda konfigureringar idag genererar konfiguratorn fler leads än förut – precis som vi hade hoppats.

Om Piab

Piab utvecklar automatisering genom progressiva grip-, lyft- och transportlösningar och har gjort det sedan 1951. Piab tror på en automatiserad värld där inga resurser slösas bort och inga människor skadas. Med en årlig omsättning på cirka 1,9 miljarder SEK, fler än 900 anställda och global närvaro i mer än 100 länder hjälper Piab dagligen sina kunder att utveckla sina processer för en effektivare drift. Sedan 2018 ägs Piab av Patricia Industries som ingår i Investor AB.

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan.

  Ta del av fler referenser

  Tidaholms kommun, intranät
  3 min lästid
  Referens

  Lättanvänt intranät i Microsoft 365 för Tidaholms kommun 

  Med en skräddarsydd lösning i Microsoft 365, för ett effektivt och enkelt införande, har Consid skapat ett lättanvänt och omtyckt intranät för Tidaholms kommuns 1700 medarbetare. 

  Kategorier: Intranät
  SBAB intranät
  7 min lästid
  Referens

  SBAB:s medarbetarkultur flyger med nytt intranät

  Consid har levererat SBAB:s nya intranät i Sitevision. Lösningen har resulterat är ett jättekliv framåt enligt medarbetarnas svar på Web Service Index senaste undersökning.

  Kategorier: Intranät
  Platsvarumärket NKPG City - Storformat vepa
  2 min lästid
  Referens

  Ny varumärkesplattform för NKPG City

  Consid har tagit fram en ny varumärkesplattform för NKPG City. Ett platsvarumärke som hyllar Norrköpings historia & tar sikte på framtiden.

  Kategorier: Communication, Grafisk form, Grafisk produktion, Kampanj, Kommunikationskoncept, Varumärke
  Piabs nya partnerportal MyPiab utvecklad av Consid
  5 min lästid
  Referens

  Sömlös upplevelse när Piab fick ny partnerportal

  Efter att 2021 lanserat en ny webbplats åt Piab uppstod behovet att även omforma partnerportalen My Piab. Läs mer om hur vi hjälpte Piab bryta ny digital mark med sin nya partnerportal.

  Kategorier: Episerver / Optimizely
  Ladda fler
  Erbjudande

  Apputveckling

  Vi bygger framtiden appar & mobila applikationer. Från idé till förvaltning, med säkerhet & skalbarhet i fokus.

  Kategorier: Android, Appar, iOS, Kotlin, Swift
  Erbjudande

  Artificiell intelligens (AI)

  Det finns enorm potential AI-teknik, så länge man har ordning på data och är kreativ. Då finns inga gränser för hur AI kan effektivisera verksamheten.

  Kategorier: AI
  Erbjudande

  Systemutveckling

  Genom systemutveckling hjälper vi våra kunder med planering och utförande för att säkerställa användbarhet, vidareutveckling och förvaltning.

  Kategorier: .NET, CSS, HTML, Java, JavaScript, Node, React
  Erbjudande

  Marknads­föring & kommuni­kation

  Heltäckande tjänster inom marknadsföring, användarupplevelse och kommunikation. Vi är experter på UX, digital marknadsföring och branding.

  Kategorier: Design, Kommunikation, SEM, SEO, UX
  Erbjudande

  Varumärkes­utveckling & design

  Vi skapar förändring med strategi, design och innovation i fokus.

  Kategorier: Strategi, Varumärkesutveckling
  Erbjudande

  Interactive

  Vi hjälper kunder att skapa digitala tjänster, upplevelser och helhetslösningar.

  Kategorier: DAM, e-handel, Intranät, Optimizely, PIM, SEM, SEO, Sitecore, Sitevision
  Erbjudande

  CRM

  Vi hjälper er att automatisera och effektivisera kundrelationer genom att utnyttja CRM-plattformarnas alla möjligheter.

  Kategorier: Ärendehantering, CRM, Dynamics 365, Fältservice, Marketing Automation, Säljstöd
  Erbjudande

  Utbildning

  Vi tillhandahåller en av Sveriges mest gedigna plattform för digitala kunskapskurser. Vi erbjuder digitala utbildningar och kurser inom bland annat projektledning, ledarskap, digital transformation, marknadsföring, UX, WCAG och Office 365.

  Kategorier: Kompetensutveckling
  Erbjudande

  Molntjänster

  Dra nytta av molntjänster från Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud & lokala molnleverantörer. Vi är experter inom cloud.

  Kategorier: AWS, Azure, DevOps, GCP, IaaS, Molntjänster, Openstack, PaaS
  Erbjudande

  Applikations­förvaltning

  Vi står för den totala leveransen inom support, förvaltning, utveckling, förvaltningsledning och projektledning.

  Kategorier: Förvaltning, Nearshore, Offshore, Outsourcing, Projektledning
  Erbjudande

  Digital arbetsplats

  Vi skapar fungerande arbetsplatser med de anställda i fokus.

  Kategorier: Azure, GDPR, Office 365, RPA, Sitevision, UiPath
  Erbjudande

  Digital transformation

  Vi hjälper våra kunder att möta sina digitala utmaningar.

  Kategorier: Digital transformation, Utveckling
  Erbjudande

  Innovation

  Vi lyfter idéer, kreativitet och affärer i våra kunders verksamheter.

  Kategorier: Innovation, Strategi, Utveckling
  Erbjudande

  Inbyggda system

  Inbyggda system (Embedded Systems) blir allt vanligare i vår uppkopplade och smarta värld. Vi hjälper er att utveckla inbäddade system som tar er produkt till nya nivåer och genererar affärsvärde.

  Kategorier: Bluetooth, Inbyggda system, Internet of Things
  Erbjudande

  Business Intelligence

  Vi hjälper våra kunder att ta rätt affärsbeslut, baserat på data med hjälp av rätt beslutsstödssystem.

  Kategorier: BI, BICC, Business Intelligence, GAP, KPI
  Erbjudande

  Test & krav­ställning

  Vi hjälper våra kunder att testa och kravställa sina produkter.

  Kategorier: Krav, QA, Test, Testledning
  Erbjudande

  Internet of Things

  Vi ökar samhörigheten mellan människor och saker.

  Kategorier: Cloud, Device Knowledge, Internet of Things
  Erbjudande

  Informations­säkerhet

  Vi hjälper våra kunder att få grepp om och säkra den viktigaste tillgången – informationen.

  Kategorier: Digital transformation, Informationssäkerhet