SSAB

Ikoner och ikonbibliotek

SSAB:s användande av ikoner och illustrationer var spretigt och saknade enhetlighet. Vi fick i uppdrag att ta fram ett tydligt och karakteristiskt ikonmanér som skulle fungera för SSAB som helhet.

http://Helena%20Norberg%20medarbetare%20Consid%20Communication

Helena Norberg

Kundansvarig Projektledare

helena.norberg@consid.se 070-174 80 13

Utmaningen

När man är verksam på ett stort antal internationella marknader, är det lätt att de visuella uttryckssätten varierar. SSAB:s användande av ikoner och illustrationer var spretigt och saknade enhetlighet. Nu ville man råda bot på detta och gav Consid i uppdrag att ta fram tydligt och karakteristiskt ikonmanér som skulle fungera för SSAB som helhet, samt för företagets olika varumärken på marknader runt om i världen.

Lösningen

SSAB har världens starkaste och samtidigt lättaste stål – därför var ”stronger and lighter” något vi ville förmedla i ikonerna. Vi ville också skapa en tydlig kontrast mellan mer mänskliga uttryck och det som rör produkterna. Av den anledningen har vi använt både runda och skarpa former, där utgångspunkten varit element från SSABs logotyp. Dessutom skulle ikonerna vara enkla med en tydlig symbolik, samt jämna och konsekventa för att kunna användas även i små format.

I första skedet skapade vi 155 ikoner, som kunden behövde ha i fyra olika format i 12 olika färger – något som blir ohanterligt över tid. Därför föreslog vi ett digitalt ikonbibliotek, där ikonerna presenteras snyggt och överskådligt efter kategori eller som en helhet. Ikonerna genereras sedan utifrån användarnas önskemål på format och färg och laddas ner med ett enkelt knapptryck.

Resultatet

Ikonerna och lösningen har tagits emot mycket väl av SSAB. Ikonbiblioteket är smart på så sätt att allt ligger i en mapp och att sidan uppdateras utifrån det som ligger i mappen. Det innebär minimalt med kod, enkel administration och att sidan är snabb att ladda. Resultatet är ett snabbt, effektivt och arbetsbesparande verktyg som sparar mycket hanteringstid och minimerar risken för att inaktuella ikoner används. Biblioteket kan enkelt byggas ut och arbetet med att ta fram nya ikoner pågår kontinuerligt.

Intresserad?

Lämna din e-mail så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Ta del av fler referenser

Consid – ett prisvinnande bolag

Consid är ett av Sveriges snabbast växande bolag som erbjuder konsulttjänster inom IT, management och digital marknadsföring. Företaget startades 2000 av Peter Hellgren och Henrik Sandell och har idag nära 1000 anställda. Omsättningen för 2019 var 1 050 000 000 kronor.

Gasellföretag Dagens Industri

Gasellföretag
8 år i rad

Superföretag Veckans Affärer IT-konsultbolag

Superföretag
7 år i rad

Karriärföretag 2020

Karriärföretag
5 år i rad

Sveriges bästa arbetsgivare Universum IT-bolag

Sveriges bästa
arbetsgivare

Läs mer om våra utmärkelser