Webbdirektivet

Allt du behöver veta innan 23 september 2020

Analys av tillgänglighet

Vi analyserar tillgängligheten på er webb inför Webbdirektivet

Till analysen

Checklista Webbdirektivet

7 enkla steg för att tillgänglighetsanpassa din webb idag

Checklista Webbdirektivet

Utbildning Webbdirektivet

Lär dig hur du ska anpassa din webbplats inför Webbdirektivet

Utbildning Webbdirektivet

Den 23 september 2020 börjar Webbdirektivet att gälla. Det är mycket att tänka på för att tillgänglighetsanpassa sin webb, men det kan vara enkelt. Vi hjälper er navigera rätt kring Webbdirektivet innan lagen träder i kraft.

Allt du behöver veta om Webbdirektivet

Vad är Webbdirektivet?

Webbdirektivet, eller Webbtillgänglighetsdirektivet, är ett EU-direktiv med syftet att öka webbplatsers tillgänglighet. Detta för att en webbplats alla besökare, oavsett funktionsnedsättning, ska ha samma förutsättningar att ta till sig informationen. Direktivet innebär att hela Europa får samma minimikrav vad gäller digital tillgänglighet.

Det är däremot fritt fram för EU:s medlemsländer att sätta en högre miniminivå, något som Sverige gjort. Från och med första januari 2019 gäller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service i Sverige. Exakt vad den innebär kan du läsa om på DIGG:s sajt med fokus på Webbdirektivet – webbriktlinjer.se.

 

För vilka gäller Webbdirektivet?

Alla organisationer som klassificeras som “offentligrättsliga organ”, vilket i princip omfattar alla upphandlande myndigheter, omfattas av Webbdirektivet. Myndigheter, kommuner och landsting är därför några av de organisationer som påverkas. Även vissa privata organisationer, med offentligt finansierade tjänster, omfattas av Webbdirektivet.

Hör av dig i formuläret nedan om du är osäker på om din organisation omfattas av Webbdirektivet.

 

När träder Webbdirektivet i kraft?

Webbdirektivet trädde i kraft den 1 januari 2019, men vad som gäller för olika typer av webbplatser varierar beroende på när de lanserats. Nedan datum finns angivna i Webbdirektivet:

 • 23 septemeber 2019: från och med detta datum berörs nya webbplatser – d.v.s. webbplatser som offentliggjorts efter den 23 september 2018.
 • 23 september 2020: från och med detta datum berörs befintliga webbplatser – d.v.s. webbplatser som offentliggjorts innan 23 september 2018. Även tidsberoende media (video m.m.) berörs från och med detta datum.
 • 23 juni 2021: från och med detta datum berörs publika appar.

Webbdirektivet gäller även intranät som publicerats efter den 23 september 2019. Intranät som publicerats före den 23 september 2019 omfattas däremot inte av någon bortre tidsgräns. Däremot ska de “göras tillgängliga när de genomgår en omfattande översyn”.

 

Varför behöver jag tillgänglighetsanpassa min webb?

En webbplats som idag inte är tillgänglighetsanpassa möter stora utmaningar. Responsiv design, tillgänglig information och grafik som alla kan ta till sig, oavsett funktionsnedsättning, är idag ett måste.

Med rätt tillgänglighetsanpassning möter man inte bara de lagkrav som man enligt Webbdirektivet måste uppnå, det finns en rad ytterligare anledningar till att tillgänglighetsanpassa sin webbplats.

Möter man användarna på bästa möjliga sätt, med rätt anpassning, har användaren lättare att navigera och ta till sig informationen. Detta kan bidra till att du får fler och nöjdare besökare på din webbplats. Ökad konvertering och lojalitet är andra konkreta effekter som kan kopplas till de åtgärder som Webbdirektivet ställer krav på.

Det finns med andra ord fler anledningar än att bara uppnå de juridiska kraven för att anpassa sin webbplats.

 

Hur går jag tillväga för att anpassa min webb?

Vi har sammanställt en lista på några mindre åtgärder man kan genomföra för att förbättra tillgängligheten på sin webbplats. Du hittar dessa i vår checklista inför Webbdirektivet.

Vill du däremot tillgänglighetsanpassa din webbplats fullt ut, och se till att de krav som ställs i Webbdirektivet uppnås, krävs en genomgående tillgänglighetsanalys av din webbplats. Vi hjälper er gärna med denna typ av analys. Vi erbjuder även kurser i Webbdirektivet för att ni ska få koll på detaljerna.

 

Vi hjälper er!

Kontakta oss via formuläret nedan så berättar vi mer om Webbdirektivet och hur din organisations webbplats kan uppnå de lagstadgade kraven innan den 23 september 2020.

Vill du veta mer om Webbdirektivet?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

  Linda Hovbrandt

  Excellerate

  linda.hovbrandt@consid.se 073-699 83 34

  Consid – ett prisvinnande bolag

  Consid är ett av Sveriges snabbast växande bolag som erbjuder konsulttjänster inom IT, management och digital marknadsföring. Företaget startades 2000 av Peter Hellgren och Henrik Sandell och har idag nära 1000 anställda. Omsättningen för 2019 var 1 050 000 000 kronor.

  Dagens industri gasellföretag 2020

  Gasellföretag
  9 år i rad

  Veckans affärer Superföretag 2020

  Superföretag
  8 år i rad

  Karriärföretagen 2021

  Karriärföretag
  6 år i rad

  Sveriges bästa arbetsgivare Universum IT-bolag

  Sveriges bästa
  arbetsgivare

  Läs mer om våra utmärkelser